Menu

SDA: Nema promjene načina izbora članova Predsjedništva BiH bez implementacije presude Sejdić-Finci Istaknuto

sda77SDA pozdravlja jučerašnje zaključke Vijeća za vanjske poslove EU koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.


Posebno pozdravljamo i smatramo ispravnim stav Vijeća za vanjske poslove EU da ne treba poduzimati niti jedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude Sejdić i Finci i drugih povezanih presuda.

 

- Naprotiv, moraju se poduzeti koraci kako bi se navedena presuda implementirala.

 

Do tada način izbora članova Predsjedništva BiH ostaje nepromijenjen.

 

Nužno je odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona kako bi se implementirale presude Ustavnog suda BiH vezano za Dom naroda FBiH i Mostar.

 

I ostali zaključci Vijeća za vanjske poslove EU na realan i objektivan način opisuju stanje u BiH i dobronamjerno sugeriraju šta to BiH treba da čini u narednom periodu.

 

Pozivamo sve institucije i političke subjekte u BiH da odmah pristupe realizaciji svih preporuka iz jučerašnjih zaključaka, jer je to jedini ispravan put kojim BiH treba da se kreće.

 

Pozivamo političke subjekte da prestanu sa negativnom retorikom i preuranjenom izbornom kampanjom. Vrijeme do narednih izbora treba iskoristiti na ekonomske i društvene reforme sadržane u preporukama, a izbornu kampanju svesti na period od 30 dana prije održavanja izbora - kaže se u saopćenju SDA.

 

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com