Menu

SDA: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a je teško kršenje Dejtonskog sporazuma Istaknuto

sda-predsjednistvo-press-06092017-JB2076-e1504717320523SDA se oglasila saopćenjem u kojem ističe da "Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od strane Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH".

 

– Pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti je isključivo državno pitanje. Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji. BiH je okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. i u tome su učestvovali predstavnici entiteta. U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi zastupnici, uključujući i zastupnike iz SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH – poručili su iz SDA.

 

Navoda da je "Predsjedništvo BiH ,kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijem BiH za akcioni plan za članstvo BiH u NATO savez".

 

– Stavka iz tzv. Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom-Srbijom je protivustavna i protivdejtonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH. Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu. Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu što svakako zahtijeva odlučnu reakciju – zaključuje se u saopćenju SDA.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com