Menu

Ivan Krndelj HSS Brčko: Bespotrebna nam je još veća kriza u Distriktu

Ivan Krndelj hss pres 2018Hrvatska seljačka stranka – Braća Radić /HSS/ Brčko distrikta BiH danas je održala konferenciju za novinare na temu aktuelna politička situacija u Distriktu.

 

 

Predsjednik HSS-a Brčko Ivan Krndelj kazao je da žele poslati poruku kolegama i prijateljskim strankama iz druga dva naroda da trenutno nastala politička situacija ne ode predaleko i da se pokuša razumno dogovoriti kako bi se problem prevazišao.

 

"Želimo poslati poruku našim kolegama prijateljskim strankama iz druga dva naroda da prije nego što odu stvari predaleko da pokušamo spustiti loptu na zemlju i razumno bez bilo kakvih opterećujućih stvari pokušamo zajedno sjesti i razgovarati. Mi smo i tražili od predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH i gradonačelnika da razgovaramo sa skupštinskom većinom posebno sa strankama iz reda srpskog i bošnjačkog naroda da eventualno i mi odgovorimo na neke dileme njihove, pitanja itd. i da vide da nemaju apsolutno nikakvog razloga da se miješaju i biraju podobne Hrvate iz jednog naroda. To nije dobro za budućnost i ovu zajednicu. Mi ne bismo uzeli sebi za pravo da biramo podobne Srbe ili Bošnjake", kazao je Krndelj.

 

Dodajući da su se oni odlučili da podrže manjiski dio zastupnika iz reda jednog naroda što, kako kaže, nema veze sa demokratskim procesima. Ovim načinom Krndelj naglašava da se bespotrebno dovodi u još veću krizu.

 

"Zašto su se odlučili, bez razgovora na ovakav potez da podrže manjinski dio zastupnika iz reda jednog naroda i da se odluče na preglasavanje većinskog broja zastupnika. To nema veze sa demokratskim procesima. To su bespotrebni potezi koji nas dovode u još veću krizu. Iznenađuju nas potezi pojedinaca i vjerujem da većina zastupnika ne razmišlja na isti način", kazao je Krndelj.

 

Odgovornost na HDZ-u, fotelje i novac

 

Velika odgovornost je na HDZ-u koji godinama upravlja procesima, kazao je Krndelj, te dodao da moraju konačno pokazati da im nisu više bitne fotelje i novac.

 

"Sa dva zastupnika nema se osnova, nema nikakvog poitičkog razloga i svi mi znamo da postoje manjinske vlade, ali one traju kratkoročno i nikada nisu opstali na duži rok. Da li nekom odgovaraju krize pokazat će vrijeme. Mi smo spremni i bili spremni za razgovore. HDZ godina upravlja procesima i mislim da je velika odgovornost na njima što čine i ja bih pozvao na smirivanje situacije među našim ljudima i siguran sam da će biti razumijevanja da se iz ovoga izađe na demokratski način. Očekujem da HDZ pokaže tom narodu, ono što smo mi već pokazali, a to je da nam fotelje nisu bitne ni novac. Tek tada možemo u miru razgovarati o boljitku i da prekinemo agoniju koju vlada, iseljavanje s naših terena itd. HDZ mora shvatiti da je sada vrijeme da su oni na potezu ako su odgovorna stranka da učine taj prvi korak i da dokažu ono što smo već dokazali, ponavljam da nam fotelje nisu bitne niti novac. Možda smo i ja i Domić prevaziđeni!? Možda smo mi najodgovorniji!? Možda je Stjepanović čovjek sa novim idejama koji donosi svježinu!? To su pitanja, a ne pitanja o foteljama, ali prvo moramo pokazati volju i preuzeti odgovornost za nešto", kazao je Krndelj.

 

pejo mendes hss press 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradonačelnik i predsjednik Skupštine krše Statut i zakone Distrikta

 

Zamjenik predsjednika HSS-a Brčko Pejo Mendeš kazao je da veliku odgovornost snose i gradonačelnik i predsjednik Skupštine, te da se trebaju zapitati zašto krše Statut i zakone Distrikta.

 

"Kada smo vodili razgovore sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine mi smo bili ohrabreni i kazali su da su svjesni novonastale situacije i da većina iz hrvatskog naroda je klub od tri zastupnika, a klub od dva zastupnika je manjina. Oni su rekli da će učiniti sve i da će doći do razgovora. Predsjednik Skupštine je čak iznio da jednostavno ne može dalje voditi skupštinu bez učešća tri zatupnika iz jednog naroda koji su sastavni dio većine. Međutim poslije tih naših razgovora i nakon sat vremena seiznosi da je jednoglasno donosena odluka da se ide dalje sa HDZ-om. Svjesni su i gradonačelnik i predsjednbik Skupštine kao institicije da su najodgovorniji u svemu ovome. Mi smo uputili pismo i glavnom tužitelju i predsjedniku Apelacionog suda kao i supervizoru. Mi idemo dalje s ciljem upoznavanja da se ovdje krše intreresi jednog naroda. Mi nećemo bježati sa skupštine i sva politička borba koja je demokratska je borba koja zastupnik ili klub zastupnika treba da iskaže kako bi upozorio na neke negativnosti, kršenje Statuta, zakona Distrikta. Gradonačelnik i predsjednik Skupštine trebaju da se pitaju zašto krše Statut i zakone Distrikta", kazao je Mendeš.

 

Stjepanović odgovorio HDZ-u: Nisam osoba koja može za interese pojedinaca prodavati svoj narod

 

Konferenciji za novinare prisustvovao je i Tomislav Stjepanović /HDZ1990/ koji izlaskom iz HDZ-a djeluje trenutno u okviru kluba HSS- Braća Radić, te iskoristio priliku i odgovorio na niz jučerašnjih optužbi od strane HDZ-a i Ante Domića.

 

tomislav stjepanovic hss pres 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stjepanović je naglasio da je htio mogao je sve privilegije uživati u HDZ-u i klimati glavom, ali, kako kaže, nije takav i osoba koja može za interese pojedinaca prodavati svoj narod.

 

"Juče sam bio prozvan od strane Domića gdje je spominjao da je na neki način pokradena stranka HDZ. To je opšte njegovo nepoznavanje izbornog zakona. Dakle, nositelj mandata je zastupnik i mene su ljudi svojm glasovima i na ovaj način nominirali da budem predstavnik hrvatske politike na prostoru Distrikta. Nije nositelj mandata Domić. Ja sam bio na poziji dopredsjednik HDZ-a i mogao sam uživati sve privilegije takve pozicije, međutim moja je odluka bila da se suprostavim politici koja se vodi, posebno od ovog čovjeka, koja ne čini ništa dobro za Hrvate na ovom području. Moja je bila obveza da se suprostavim takvom načinu politike koja će po mom sudu ako bi se nastavila i iduće tri godine biti katastrofalna za Hrvate na prostoru Distrikta. On spominje da je tu izvršena krađa prema HDZ-u i ja se bojim da se godinama upravo takvom politikom koja se provodi od spomenutog gospodina krade budućnost našoj djeci. Mi se borimo za dobre ideje i potrebe građana, ne samo Hrvata, nego svih građana. Tražimo saveznike i u drugim strankama koje su u Skupštini i načina da demokratija napokon zaživi na prostoru Distrikta. Ja sam mogao sve privilegije uživati i klimati glavom, ali nisam takav i osoba koja može za interese pojedinaca prodavati svoj narod", kazao je Stjepanović.

 

hss pres 2018

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com