Menu

SDA: Tvrdnja Čovića da ne postoji federacija kantona nije tačna Istaknuto

covic-izetbegovic-700x402Apsolutno je netačna danas izrečena tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić "jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda".

 

 

U zahtjevu podnesenom Ustavnom sudu BiH g. Ljubić samo je osporio usklađenost sa Ustavom BiH određenih odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

G. Ljubić nije osporio niti jednu odredbu Ustava Federacije BiH, čak ni one odredbe Ustava Federacije BiH na kojima se temelje odredbe Izbornog zakona BiH koje je osporio.

 

Odlučujući po zahtjevu g. Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH.

 

Ustavni sud BiH je samo djelimično prihvatio zahtjev g. Ljubića te je zaključio da neke od odredbi Izbornog zakona BiH koje je g. Ljubić osporio nisu u skladu sa Ustavom BiH.

 

Članom 1. stav 2. Ustava Federacije BiH je utvrđeno da "Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima, i građani Federacije BiH ravnopravno uređuju Federaciju BiH", a članom 2. Ustava Federacije BiH izričito je utvrđeno da se "Federacija BiH sastoji od federalnih jedinica (kantona)".

 

Iz navedenih odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda.

 

Podsjećamo da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Vašingtonu.

 

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com