Menu

Nezavisni zastupnik u Skupštini Distrikta dr. Branislav Marković prešao u SDS

markovic bosic presDr. Branislav Marković, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH i bivši član BDP-a danas je na konferenciji za novinare zvanično saopštio da se priključio stranci SDS Brčko.

 

 

"Već duže vrijeme na ovu temu pričao sam sa Mladenom Bosićem, povjerenikom OO SDS Brčko. Jedno vrijeme sam bio zainteresovan, jedno nisam, međutim svi ovi događaji u zadnje vrijeme dali su mi "vjetar u leđa" da učinim ovaj korak, jer vidim da se politika SDS-a na nivou države zasniva na principima borbe protiv kriminala i korupcije. Kao što se moglo vidjeti moje političko djelovanje u godinu i po dana zasnivalo se upravo na tome. To su gorući problemi ovog grada i ove lokalne zajednice koja je crna rupa u Evropi i Brčko je najkorumpiraniji grad u BiH. Vidim da Bosić planira da promijeni politiku u Distriktu za 180 stepeni. SDS je važio za srpsku nacionalnu stranku, ali SDS je pokazao u zadnjih nekoliko godina da je to demokratska stranka koja zastupa principe svih građana BiH i ako ćemo po toj logici pričati, u zadnje vrijeme nacionalnija je stranka, barem što se tiče istupa, SNSD", kazao je Marković.

 

U prethodnoj stranci u kojoj je bio Marković ističe da nije imao dovoljno prostora da djeluje i kako kaže neke stvari nije uspio promijeniti. Pored svega Marković naglašava da je, ipak, uspio kao nezavisni zastupnik pokazati da djeluje u interesu građana Distrikta.

 

"U prethodnoj stranci nisam imao dovoljno prostora da djelujem. Na neke stvari koje sam pokušao da promijenim nailazio sam na otpor i tako sam odlučio da samostalno djelujem. U te dvije godine pokazao sam da djelujem u interesu građana Distrikta. Vidjeli ste afere koje sam ja iznosio, afere po 14 miliona maraka vrijednosti gdje su "upetljani" lokalni tajkuni i mnogi političari visokopozicionirani", kazao je Marković.

 

Na konferenciji za novinare prisustvovao je i Mladen Bosić, povjerenik OO SDS Brčko koji je kazao da mu je zadovoljstvo što se Marković priključio SDS-u.

 

"Zadovoljstvo mi je što je dr. Branislav Marković odlučio da se priključi SDS-u Brčko i da uđemo zajednički u jednu političku bitku koja bi trebala da ima za cilj popravak stanja u Distriktu na mnogim nivoima. Prije svega ovdje je problem što je puno usitnjenih stranaka, odnosno puno zastupnika koji pripadaju različitim strankama i svako ukrupnjavanje političke scene je dobro za politički život u Distriktu. Marković, je prepoznao da mi želimo da na drugačiji način postavimo stvari, jer stvari su na neki način opterečene ličnim interesima od tih mnogobrojnih ličnih ili grupnih interesa u Brčkom, zanemarauju se interesi građana Distrikta. Treba otvoriti mnoga pitanja među kojma je i pitanje kriminala i korupcije", kazao je Bosić.

 

Dodajući da dolazak Markovića nema nikakve veze sa preformulisanjem skupštinske većine.

 

"Nema nikakvih motiva te vrste. U Brčkom u Skupštini postoji kriza funkcionisanja, prije svega zbog hrvatskih stranaka. Kako će izgledati skupštinska većina u budućnosti to je pitanje, ali evidentno je da će morati biti nekih promjena upravo zbog te situacije sa hrvatskim strankama. Mi sada imamo deset predstavnika Srba u većini i to je dobro za građane Distrikta i Srbe. Ovaj prelazak povećava za jedan broj učesnika onih koji predstavljaju Srbe u Distriktu i to je pozitivna stvar. Zadovoljan sam što je stranka sačuvala kadrove i ubijeđen sam da je SDS kadrovski najajača stranka, ne samo među srpskim strankama, nego i u Distriktu", kazao je Bosić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com