Menu

Princ iz Eleja 550x50

HDZ 1990 i HSS Brčko: Brčko je debelo ugroženo i prijeti da krene putom s kojega nema povratka Istaknuto

hdz 1990 hssNakon jučerašnjeg održanog sastanka između HDZ 1990 Brčko, HSS-a Brčko sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milić i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrić HDZ 1990 i HSS danas je uputilo saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

 

 

"Nakon otvorenog pisma od 16.ovoga mjeseca, upućenog gradonačelniku i predsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH pozvani smo na razgovor sa g.Esedom Kadrićem-predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH i gradonačelnikom Brčko distrikta BiH -g. Sinišom Milićem.


Razgovor je upriličen jučer, 17.5.2018.godine, u prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH s početkomu u 15 sati.


Obzirom na važnost ovog razgovora i iznesenih stavova za sve građane Brčko distrikta BiH, cijenimo da javnost treba biti informirana o ključnim porukama koje su upućene od predstavnika ove dvije institucije, ali i prijedloga koje smo mi iznijeli.


Naš prijedlog je nudio rješavanje statutarne krize izazvane stvaranjem nove većine hrvatskih zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH i da se proklamirani principi zastupljenosti u vlasti koji vrijede za Bošnjake i Srbe primjene i na Hrvate. Da od strane HDZ-a BiH za ova skoro četiri mjeseca, bez obzira na naše javne pozive na razgovor, nije bilo želje za rješavanjem problema nego se od strane istih radi na klasičnoj kupovini vremena i uvođenje građana i Brčko distrikta BiH u avanturu sa nesagledivim posljedicama. Da se odgovorni ne ponašaju u skladu sa Statutarnim obvezama i ovlaštenjima te da svi građani podnose politički teror neodgovornih pojedinaca koji su se dograbili vlasti.


G.Esed Kadrić je u ime skupštinske većine rekao i podvukao da je postojeća skupštinska većina izabrala HDZ BiH za svog partnera, da je HDZ BiH potpisnik koalicijskog sporazuma, da sa HDZ-om BiH imaju dobru suradnju i da ne vidi potrebu da se sa ovom strankom remete politički i partnerski odnosi. I da ne može dozvoliti da u vlasti sudjeluje svih pet Hrvata koji su zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH.


Parafraziram: Da su HDZ BiH zamolili da ako nekada stigne, u vrijeme pauze ili godišnjih odmora, popije kavu s nekim od hrvatskih opozicijskih zastupnika, da pokušaju jednog iz opozicijske trojke Hrvata slomiiti, i da im se da bezgranično vrijeme i prostor da građane Brčko distrikta BiH drže svojim taocima bez ikakve odgovornosti.


To što HDZ nema dovoljan legitimitet i legalitet u predstavljanju hrvatskog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH i što su već nekoliko mjeseci svi građani Brčko distrikta BiH taoci očuvanja HDZ-ovih fotelja - nije važno, jer oni su vrijedniji od svih građana Brčko distrikta BiH i samog modela Brčko distrikta BiH, i njihov ponos njima ne dozvoljava da sa bilo kojom drugom hrvatskom strankom dijele vlast.


G. Siniša Milić je objasnio kako je HDZ obećao podnijeti inicijativu kojom se u Statutu Brčko distrikta BiH ili bar Poslovniku o radu Skupštine Brčko distrikta BiH brišu mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda odnosno da se uvedu mehanizmi prislile i poslušnosti oporbe spram vladajućih čime se narušavaju osnovni principi demokracije i teži plitičkom teroru. Ovo znači da će HDZ učiniti i ovaj kranje nizak čin poguban za Hrvate Brčko distrikta BiH samo da ostanu u vlasti. Građani trebaju znati da se vlast prema ovakvim načelima, koja nisu poznata demokratskom svijetu, može formirati i sa dva srpska ili dva bošnjačka zastupnika, a ostali ''neposlušni'' mogu biti kažnjeni.


Naši građani su dovoljno inteligentni da shvate ove poruke ali pozivamo i međunarodne institucije da se uključe u sprečavanju privatiziranja institucija Brčko distrikta BiH od strane nekolicine tajkuna dok to ne bude prekasno. Nismo bitni mi i hoćemo li biti dio vlasti ali cijenimo da je funkcioniranje Brčko distrikta BiH debelo ugroženo i prijeti da krene putom s kojega nema povratka".

 

HDZ 1990 OBD
HSS Braća Radić OBD

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com