Menu

SDA: Podrška Novaliću da spriječi nepravičnu raspodjelu sredstava od akciza između entiteta i Distrikta Brčko Istaknuto

fadil-novalic-1-1-800x445SDA daje punu podršku federalnom premijeru Fadilu Novaliću u njegovim namjerama da spriječi nepravičnu podjelu sredstava prikupljenih od akciza između entiteta i Distrikta Brčko, kažu iz ove stranke čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

 

– Prema svim relevantnim podacima u Federaciji BiH se troši skoro 70 posto goriva na koje se plaća akciza. Prema nelogičnoj i nepravičnoj odluci o raspodjeli sredstava prikupljenih od akciza, koju su podržali kadrovi HDZ-a, Federaciji bi trebalo pripasti samo 59 posto tih prihoda.

 

Indikativno je da su dvoje ministara finansija iz HDZ-a ranije dvaput glasali protiv odluke po kojoj Federacija dobija manje nego joj pripada, a da su mišljenje promijenili nakon sastanka stranačkih rukovodstava HDZ-a i SNSD-a u Lukavici.

 

Ovakvim postupanjem, mimo stava Vlade FBiH, prekršeni su Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, što traži zakonsku odgovornost dvoje ministara finansija, saopćeno je iz SDA.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com