Menu

Sebija Izetbegović: Preko 1.500 naslovnica užasnih uvreda, sve sam junački izdržala Istaknuto

mostar-fatma-skup1-696x456Pred više od 500 pripadnica ljepšeg spola, na javnoj tribini "Uspješne žene u SDA" govorile su prof. dr. Sebija Izetbegović i počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Gabriel.

 

 

Na samom početku prikazan je kratki dokumentarni film o uspjesima prof. dr. Izetbegović, koja je u zdravstvu nešto više od 30 godina, s posebnim osvrtom na period otkako rukovodi KCUS-om.

 

Izetbegović je nakon toga kazala da su rad, red, disciplina, velika odgovornost i noći bez sna, recept za uspjeh.

 

– Mi u ovom trenutku radimo ono što KCUS nikada nije uradio. Za dvije i po godine smo iskoračili sigurno 20 godina u budućnost, osim što smo finansijski stabilizirali ustanovu koja se potpuno raspadala. Zatekla sam 100 miliona duga, 83 smo vratili, normalizirali situaciju, sve je uredno i transparentno, imamo nove aparate... – kazala je Izetbegović

 

Na pitanje kako je došlo do tolikog duga, spomenula je da se novac uzimao za turistička putovanja, koja su predstavljana kao stručne edukacije, uzimali su se nekontrolirani godišnji odmori, u toku dežurstva ljekari su radili u privatnim klinikama, vladala je potpuna rastrošnost.

 

Prošlost je, ističe, i ucjenjivanje i ponižavanje pacijenta, sad svi pacijenti imaju jednaka prava.

 

Sebija Izetbegović je govorila o snazi žena, ženama u politici, o mogućem angažmanu žena i o tome koliko one mogu doprinijeti u politici.

 

– Žene nikada nisu fokusirane na jedan problem, one mogu da prate deset problema, ako je potrebno u isto vrijeme. Ja sam to sve radila. Žene žele stabilnu, mirnu i naprednu državu da bi znale gdje će ostaviti svoju djecu i one koje vole. One su izuzetno hrabre. Muškarci i žene trebaju biti ravnopravni, i sudjelovati u svakoj sferi života. Žene su stub porodice kod nas, ko je stub porodice, i naroda je sigurno – poručila je Izetbegović.

 

Istaknula je i kako su njenom uzletu doprinijeli oni koju su je napadali.

 

– Preko 1500 naslovnih strana s užasnim vrijeđanjem, sve sam junački izdržala, nisam se obazirala, bilo mi je bitno da radim stvari koje su ispravne i koje donose dobro – poručila je.

 

Upitana je i da prokomentira stav odustajanja od kandidature člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i podršku Šefiku Džaferoviću, na što je kazala da nije bila zainteresirana za takvu poziciju, što nimalo ne umanjuje čast koja joj je učinjena kandidaturom iz baze SDA, na čemu je, kaže, mnogo zahvalna,

 

– Nisam sebe vidjela u tome, osjećala sam da to nije nešto u što trebam da krenem, kao što sam za sve ostalo što sam radila, osjećala da to treba uraditi, biti dovoljno hrabar i odvažan da se u to uđe. Navijala sam Šefika Džaferovića, njegov životni put je nešto što me podsjeća na ljude BiH, njega ljudi mogu prepoznati, možemo se personificirati u njegovom liku, čovjek koji se borio cijeloga života, čovjek koji zna šta znači zaraditi hljeb – dodala je Izetbegović.

 

Prokomentarisala je i trenutnu političku situaciju u Mostaru, kazavši kako ovaj grad treba da dobije lokalne izbore koje godinama očekuje.

 

– Stav koji ja imam je stav SDA. Mostar je grad u kojem trenutno postoje politički problemi, a mi želimo da Mostar bude jedinstven grad, da se osiguraju pravedni izbori. Želimo da imamo gradonačelnika i dogradonačelnika koji će se ravnopravno smjenjivati. Želimo da svi u Mostaru budu zadovoljni i ravnopravni, to je ključno – kazala je Izetbegović.

 

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com