Menu

Zbog blokade puta policija na Kosovu zaustavila Aleksandra Vučića i njegovu pratnju Istaknuto

vu65Kosovska vlada je iz sigurnosnih razloga formalno otkazala posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje na Kosovu, s obzirom na blokadu puta koju su izvršili mještani, no Vučić je, kako prenose srbijanski mediji, ipak, krenuo tamo.

 


Ubrzo nakon toga, kako prenosi Blic, na putu Zubin potok - Banje kosovska policija zaustavila je Vučića i njegovu pratnju i zabranila mu dalji put ka Banjama,


Obavijestili su ga da su barikade postavljene na dva kilometra odatle.

 

Inače, nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog najave dolaska predsjednika Srbije u selo Banje, a prema nekim medijskim izvještajima čuli su se i rafali.

 

Nakon informacija da je nemoguće kontrolirati haos na putevima, Kosovska vlada donijela je odluku da otkaze posjetu Vučića Banjama.

 

Predsjednik Srbije izjavio je jutros, povodom informacija da su veterani OVK blokirali put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog njegove posjete Kosovu i da su se grdno prevarili ako misle da će ga zastrašiti.

 

Vučić je istakao da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

 

"Grdno su se prevarili ako misle da će me zastrašiti. Još sam snažnije opredjeljen za očuvanje mira i srpskih institucija i naroda na Kosovu", rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

 

On je u pratnji 15 vozila i policije krenuo ka Banjama.

 

"Enklave u Srbičkoj opštini vjerovatno nećemo moći da posjetimo. Pokušat ćemo okolnim putem, ali teško da ćemo stići. Ne preporučujem srpskim medijima da kreću, ostanite ovde. Mi ćemo da probamo, pa ako uspijemo, ako ne, vratićemo se" rekao je Vučić.

 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopćio je danas da odluka o zabrani posjete predsjednika Srbije stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

 

"Sigurnost građana je prije svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva vanjskih poslova o posjeti predsjednika Srbije na području Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj na društvenoj mreži, prenosi Blic.

 

SRNA/Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com