Menu

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko proglasio ratno stanje Istaknuto

petrPredsjednik Ukrajine Petro Poroshenko sazvao je hitni sastanak svog vojnog kabineta zbog toga što su tenzije u Krimu ponovo dosegle tačku ključanja. Odluka o uvođenju vanrednog odnosno ratnog stanja je odobrena od strane Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 


Ukrajinski predsjednik je proglasio ratno stanje nakon zadnjih pomorskih sukoba s Rusijom koja, kako navode tamošnji mediji, prijete da izazove nastavak krvoprolića na poluostrvu Krim.

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin čak je upozorio da je vrlo vjerovatno da Rusija planira nastavak agresije na susjednu Ukrajinu kako morskim tako i kopnenim dejstvima.

 

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas hitan sastanak kako bi se razgovaralo o napetosti između Rusije i Ukrajine.

 

Tenzije su započele kada je Rusija zaustavila tri ukrajinska mornarička broda koji su prolazili ispod Krimskog mosta, što je dovelo do razmjene vatre u kojoj je povrijeđeno šest ukrajinskih mornara. Rusi su izjavili kako su morali reagirati zbog ukrajinskih "provokativnih akcija".

 

"Njihov cilj je jasan, a to je stvaranje konfliktne situacije u ovom regionu", rekli su iz FSB-a.

 

Međutim, Ukrajina insistira na tome da je Rusija dosta prije upozorena na pomorske aktivnosti u ovoj regiji, a ovaj incident označava početak podizanja novih tenzija između dve zemlje.

 

Proglas ratnog stanja trajat će od 26. novembra ove godine do 25. januara 2019. godine.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com