Menu

Izetbegović: Nismo se dogovorili, Bh. blok ne želi sa SDA, HDZ-om i SNSD-om Istaknuto

iz7777Nakon sastanka delegacija Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) s delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) javnosti su se obratili predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 


Izetbegović je kazao kako je SDA danas dala kvalitetan prijedlog programa formiranja koalicija koji može služiti kao baza za izradu kvalitetnog programa. On je rekao da naredne četiri godine. pružaju mogućnost da BiH napravi najveći iskorak.

 

"Da li smo danas nešto uspjeli dogovoriti? Za sada nismo. Insistiramo da vlast čine pobjedničke stranke. Na drugoj strani, Bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama u koje uključuju i SDA", rekao je Izetbegović.

 

Kako kaže, on smatra da ne postoji način da se izbjegnu stranke s etničkim predznakom poput SDA, HDZ-a i SNSD-a.

 

Izetbegović je rekao da vlast na državnom nivou trebaju činiti SDA, HDZ, SNSD, SDP, DF i Naša stranka, ali da se Bh. blok s tim ne slaže. Na pitanje koja su "druga rješenja" o kojima je nedavno govorio, on je rekao da su to sve druge političke stranke.

 

"Mi smatramo da je za BiH najbolje i najodgovornije da to bude Bh. blok", kazao je Izetbegović.

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da dužina sastanka pokazuje kako su delegacije razgovarale o velikom broju tema i otvoreno. Dodao je da je bilo govora o dosta programskih stvari o kojima se stranke mogu složiti.

"Razgovarat ćemo i s drugim strankama koje iskažu interes. Danas smo dobili program SDA i mi smo se unutar Bh. bloka dogovorili da izradimo programske principe", rekao je Nikšić.

 

On je kazao da će insistirati na tim principa bez obzira na to bili vlast, opozicija ili podržali manjinsku vlast.

 

Nikšić je rekao i da je Bh. blok otvoreno rekao kako neće koalirati s etničkim strankama, ali da je ključan program, odnosno da će na osnovu njega odlučiti da li će podržati novi saziv vlast.

 

"Razgovarat ćemo sa svim strankama kako bismo eventualno došli do programa iza kojeg će stajati široka koalicija, pa čak i stranke koje ne budu dio te vlasti", rekao je Nikšić.

 

Predsjednik SDP-a precizirao je da su za njega etničke stranke SDS, SNSD, SDA i HDZ.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com