Menu

Zaključci Predsjedništva SDA: Ugrožavanjem Dejtona neće se dovesti u pitanje BiH, ali hoće RS Istaknuto

sda iz7Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je danas sjednicu u Centrali ove stranke na kojoj je usvojilo nekoliko zaključaka koji se odnose na NATO put naše zemlje, miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH te formiranje Vijeća ministara BiH.

 


Nakon sjednice novinarima se obratio Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

 

"Pozivamo sve institucije u BiH da odmah preuzmu sve neophodne radnje na usvajanju i otpočinjanju programa prvog godišnjeg nacionalnog plana. Predsjedništvo SDA osuđuje opstrukcije u procesu usvajanja godišnjeg nacionalnog plana", istakao je Osmanović.

 

Kako je dalje dodao, Predsjedništvo SDA smatra kako nikakva demilitarizacija BiH nije prihvatljiva, niti moguća nakon iskustva koje je BiH imala sa susjedima.

 

"Susjedne zemlje se ponovo naoružavaju. Jačanje Oružanih snaga BiH u skladu sa pregledom odbrane, napredovanja ka članstvu u NATO i jačanje namjenske industrije jedini su pravi odgovor i garant da se konflikt neće ponoviti", kazao je Osmanović.

 

Iz Predsjedništva SDA kažu kako poziv Milorada Dodika da Srbija podrži pravo na samoopredjeljenje RS-a predstavlja direktan nasrtaj na teritorijalni integitet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

 

"Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma neće se sigurno dovesti u pitanje BiH koja je postajala prije Dejtona, ali hoće sigurno entitet RS koji je nastao u Dejtonu. Neprihvatljivo je bilo kakvo miješanje BiH u rješavanju odnosa između Srbije i Kosova", dodao je Osmanović.

 

Usvajanje deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i Evropskom putu BiH, Predsjedništvo SDA smatra direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom.

 

"Dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom je moguće graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnih prava", rekao je Osmanović.

 

Na pitanje novinara o formiranju Vijeća ministara BiH, Osmanović je kazao kako će SDA u narednom periodu nastaviti pregovore sa onim političkim subjektima sa kojima niije razgovarala do sada.

 

"Otvoriti ćemo razgovore sa SNSD-om o prijedlogu kandidata za Vijeće ministara. SDA će se ponašati u skladu sa zakonom i Ustavom BiH. Vijeće ministara BiH neće biti kasnije formirano nego li je to bilo 2011. i 2015. godine, to jest u februaru iduće godine", zaključio je Omsnaović.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com