Menu

Dodik, Čović i Izetbegović u Sarajevu dogovarali državnu vlast: Rasprava i o zapošljavanju kadrova Istaknuto

do ba c65U Sarajevu je danas, u zgradi Predssjedništva BiH održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, sa liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

 


Kako su nakon sastanka poručili u izjavama Dodik i Čović cilj je što prije kompletirati formiranje vlasti, odnosno imenovati mandatara za Vijeće ministara, te s eželi iskoristiti trenutni zamah u ovoj sedmici kada se očekuje popunjavanje Doma naroda FBiH i državnog Doma naroda.

 

"Optimističan sam, i ne vidim razlog da to prolongiramo. U narednih par dana ponovo ćemo sjesti i dogovarati. Danas smo se sastali da vidimo dinamiku za formiranje Vijeća ministara", kazao je Čović.

 

Istakao je da se već na slijedećem sastanku može očekivati razgovor o raspodjeli resora, a onda i obznanjivanje imena budućih ministara.

 

Poprilično je optimističan bio i Milorad Dodik, kojij ekazao da ne vidi nikakve prepreke za formiranje vlasti na državnom nivou.

 

"Mi iz RS-a imamo 9 poslanika u Predstavničkom domu i 5 u Domu naroda. Nema problema da Srbin bude predsjedavajući Vijeća ministara, pa ni da to bude Zoran Tegeltija. Naš pristup je da to završimo konačno. Međutim problematizirano je i masovno zapošljavanje. Više od 400 ljudi od izbora do danas je zaposleno u državnim institucijama, to rade stare strukture. To je nekorektno i nezakonito. Bivši funkcioneri se uhljebljavaju", poručio je Dodik.

 

Medijima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da se danas razgovoralo o prioritetima, o odnosima, izgradnji zemlje.

 

"Razgovarali smo o poziciji Bošnjaka i Hrvata i RS-u, o poziciji Srba u FBiH, da popravljamo atmosferu. Nismo ulazili u detalje", kratko je kazao Izetbegović.

 

Najavio je nastavak razgovora i u naredna dva dana, kada se očekuje konačni dogovor.

 

Piše: S. H./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com