Menu

Socijalistička partija Brčko: Izražena je ozbiljna zabrinutost u pogledu rapidnog smanjenja broja svršenih osnovoškolaca doraslih za upis Istaknuto

skolarci-torbaPovodom održane sjednice Tripartitnog savjetodavnog vijeća Socijalistička partija –Opštinski odbor Brčko je razmatrao prijedloge srednjih škola Brčko distrikta BiH o planu upisa učenika u narednoj 2019/2020. školskoj godini. Izražena je ozbiljna zabrinutost u pogledu rapidnog smanjenja broja svršenih osnovoškolaca doraslih za upis. Iako prostorni raspored osnovnih matičnih i područnih škola pokriva sva lokalna područja Distrikta, broj učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta ne uliva nadu koja obećava. Naime, ove školske godine osnovne škole u Distriktu završava 618 učenika što je od osnivanja Distrikta do sada najmanji broj prirastao za upis u srednje škole. Ova brojka rezultat je geneze sveukupnih zbivanja i događanja u Distriktu svih proteklih godina s početka ovog milenijuma. Ilustracije radi, samo pet ili šest godina unazad planom upisa bilo je obuhvaćeno preko hiljadu osnovoškolaca dok, evo danas, izgubili smo, tako-reći, jednu srednju školu. Statistika bi ovo posmatrala kao smanjeni procentualni odnos upisanih učenika danas u odnosu na juče, dok svako normalan koji se iole razumije, ne u matematiku kao egzaktnu nauku, nego u život običnog čovjeka, težaka, vidi da smo osiromašeni za ono što se ne može novcem kupiti. Osiromašili smo sami sebe potomstvom.

 


Hoćemo li i mi biti generacija naših roditelja koja iščekujući zasluženu penziju krivi prazan penzioni fond u kojega niko ne uplaćuje doprinose. Stoga Socijalistička partija Opštinski odbor Brčko smatra da je krajnje vrijeme da svi zajedno, omladina, zakonodavna i izvršna vlast Distrikta, nevladin sektor, poslodavci i privrednici putem svojih predstavnika održe zajedničke sastanke, okrugle stolove preko već konstituisanih interresornih tijela i institucija kako bi utvrdili mjere i postupke unapređenja standarda svih građana Distrikta, a ne samo korisnika Budžeta i onih kojima su dostupna budžetska sredstva kroz pružanje različitih usluga putem javnih nabavki.


Obrazovanje kao alat za borbu protiv opšteg siromaštva i sredstvo za podizanje sveukupnog standarda naših građana je prioritet koji nema alternativu i kojega se Socijalistička partija kroz borbu za kvalitetnije obrazovanje nikada neće odreći. Povjerenje ukazano mladima garancija je utemeljenja njihovog ostanka i opstanka na ovim prostorima u današnje vrijeme kada smo pogođeni migracijama u potragama za boljom i svjetlijom budućnošću. Našu zabrinutost dijelimo sa svim savjesnim stanovnicima Distrikta i upućujemo poziv naročito mladim ljudima da se pridruže i uključe u rješavanje gorućih problema u našoj zajednici.


Socijalistička partija, štiteći temeljne principe borbe za socijalnu pravdu staće u odbranu interesa svih svojih građana koji traže zaposlenje u Distriktu kao i radnika čije radno angažovanje zbog ovakve situacije bude dovedeno u pitanje i pružaće im sve vrste podrške kako bi u ovim okolnostima njihov radni status bio osiguran i zaštićen u skladu sa važečim zakonskim propisima, a sve sa ciljem ostanka na ovim prostorima.


Kao partija podržavaćemo vizije inovativnih građana, a posebno omladine, nagrađivati njihove ideje i prijedloge kojima se otvaraju nova radna mjesta, osmišljavaćemo programe i prijedloge planskog zadržavanja mladih tražeći budžetska sredstva za pripravnike svih profila kako ne bi čekali naklonost poslodavaca javnog i privatnog sektora da odrade pripravnički staž. Zagovaraćemo ideju da se iz jedne porodice u javnom ili privatnom sektoru radno angažuje bar jedan hranilac. Želimo sačiniti bazu podataka svih mladih osoba koje se školuju ovdje i u inostranstvu te planski putem stipendiranja usmjeravati ih na profesije potrebne našoj zajednici; nevladinom sektoru omogućiti kreativniji rad i urediti međusobne odnose sa javnim službama kako bi mogli da bitnije utiču na opšte stanje u Distriktu kroz projekte koje realizuju. Politikama vlade Distrikta stimulisati poslodavce koji bi svoj razvoj vidjeli u čvršćoj vezi sa stručnim školama. Zbog svega navedenog, očekujemo angažovanje omladine koja predstavlja našu snagu i snagu naroda.

 

Socijalistička partija
Opštinski odbor Brčko

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com