Menu

Premijerka Novog Zelanda: Emitirat ćemo ezan i stvoriti sigurno okruženje za muslimane Istaknuto

nz7777Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je u intervjuu za Al Jazeeru da je odmah nakon napada na dvije džamije prošlog petka počela raditi na tome da se omogući sigurno okruženje za muslimane u novozelandskim džamijama.

 


Dodala je da će mediji te zemlje emitirati ezan u petak i da će se održati komemoracija za žrtve masakra u kojem je poginulo 50 osoba i gotovo jednak broj njih ranjen.

 

"Masakr u Christchurchu pojedinačni je teroristički čin koji je šokantan, čija su meta bili Novozelanđani koji su se okupili radi molitve na sigurnom mjestu", izjavila je Ardern za Al Jazeeru u svom prvom intervjuu za medije.

 

Ta zvaničnica oštro je osudila ideologiju napadača iz Christchurcha, za koju kaže da je neprihvatljiva.

 

Na pitanje o vraćanju tijela žrtava masakra njihovim porodicama izjavila je da vlasti to smatraju svojim prioritetom, dodavši: "Svjesni smo islamskog učenja vezano za ukopavanje tijela umrlih i sarađujemo s vođama islamske zajednice kako bi se ispoštovale želje porodica žrtava."

 

Novozelandska zvaničnica rekla je da će mediji njene zemlje emitirati ezan u petak, sedmicu nakon masakra, kao i da će se održati dvije minute šutnje za žrtve, a zatim i komemoracija, na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati čelnici iz cijelog svijeta.

 

Ardern je priznala da na Novom Zelandu postoji manjina koja dijeli istu ideologiju s počiniocem masakra iako je on državljanin Australije, naglasivši da će vlasti preuzeti na sebe odgovornost očuvanja reputacije Novog Zelanda kao mirne i inkluzivne nacije.

 

Novozelandska premijerka dodala je da je njen odnos prema porodicama žrtava s kojima je podijelila bol i tugu jedna od osnovnih vrijednosti novozelandskog društva, čime se želi suprotstaviti radikalnoj desnici ili bilo kojoj ideologiji protivnoj vrijednostima novozelandskog naroda, a koje odbacuju nasilje i radikalizam.

 

Premijerka Ardern objasnila je da je još od prvog trenutka napadača opisala kao terorista jer je ono što je učinio bio namjerni i direktni teroristički čin protiv muslimana u zemlji, zbog čega je to bio prikladan opis.

 

Istakla je da će njena vlada izmijeniti zakone o posjedovanju oružja zbog rupa u njemu, što je iskorišteno za izvođenje masakra na dvije džamije.

 

Dodala je da će stanovnici Novog Zelanda koji posjeduju oružje za legalne svrhe podržati izmjenu tog zakona.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com