Menu

Hrvatski blok: Hrvati iz Posavine najveće su žrtve Herceg-Bosne Istaknuto

posIz stranke Hrvatski blok oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem naglašavaju da je tzv. Herceg Bosna najviše štete nanijela Hrvatima Posavine.

 

 


Sve nove želje za Herceg-Bosnom izvlače se stara pitanja: Šta je ona značila Hrvatima u BiH i Posavini, navode iz te stranke.

 

Herceg Bosna je osnovana je 28. augusta 1993. Njen predsjednik Mate Boban proglasio ju je Republikom s 30 okruga, zahtijevajući za nju autonomni status u okviru BiH s ciljem kasnijeg odcjepljenja i priključenja Republici Hrvatskoj.

 

"Danas nakon 26 godina političko vodstvo HDZ BiH pokušava ujedinit sve Hrvate u Hercegovini. Herecg-Bosna tada, a i sada nanosi veliku štetu posavskim Hrvatima. Projekat Mate Bobana i Karadžića je unesrećio 200.000 Hrvata, iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio ljude svih nacionalnosti i vjera. Bobanu i Karadžiću nije bilo na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima u Grazu onemogućili slom. Projekat koji i danas preko Dodika i Čovića koči svaki napredak Bosne i Hercegovine. Povijesna činjenica Bobana je izdaja Posavine, a danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović", navode iz Hrvatskog bloka.

 

Hrvatski blok smatra da je dodatni problem što HDZ BiH, pristaje na uvjete o unutarnjoj reorganizaciji BiH.

 

"Inače, ideja Herceg-Bosne, kao trećeg entiteta ili federalne jedinice, po našem mišljenju nije najbolje rješenje za sve Hrvate u BiH. Čak i da se postigne suglasnost, veliko je pitanje koliko bi Hrvati u Posavini i Bosni i Hercegovini time zaista dobili, a koliko izgubili", naglašavaju.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com