Menu

Napadač na džamije optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistva Istaknuto

nz77Tarrant je prvotno optužen za ubistvo, a sudac je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. marta. Nije se izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz kauciju.

 

Tarrant je 15. marta ušao u džamiju Al Nnoor, u vrijeme molitve, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka.

 

Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je nastavio svoj masakr.

 

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

 

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najviši nivo.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com