Menu

NetzaPet 550x50

Poznato ko je izveo terorističke napade u Šri Lanki na Uskrs Istaknuto

sri8Lokalna militantna grupa, potpomognuta međunarodnom mrežom terorista, izvršila je krvave bombaške napade na Uskrs u Šri Lanki, rekao je ministar zdravlja te zemlje, javlja RT.

 

 


"Ne vjerujemo da je te napade izvela grupa ljudi koji su bili ograničeni samo na ovu zemlju", izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva i medicine Rajitha Senaratne.

 

Naglasio je da postoji međunarodna mreža bez koje ovi napadi nisu mogli uspjeti.

 

Nizom koordiniranih bombaških napada ubijeno je 290 ljudi, a 500 osoba je povrijeđeno.

 

Od nedjelje ujutro do sada policija je uhapsila 24 osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim činom, a napade je prema prvim analizama vještaka izvelo sedam bombaša samoubica.

 

Jučer je u glavnom gradu Colombu uveden policijski sat koji je danas ukinut. Ipak, mediji javljaju da je vlada najavila novo uvođenje u 20 sati po lokalnom vremenu.

 

Vlasti su proglasile dva neradna dana kako bi smanjile kretanje stanovnika, no mediji izvještavaju da mnogi ne poštuju tu odluku te su se jutros uputili na posao.

 

Policija Šri Lanke provjerava navode da su obavještajne službe imale upozorenja o mogućim napadima, rekli su zvaničnici.

 

Koordinisane napade u crkvama i hotelima Šri Lanke izvršilo je sedam bombaša samoubica, izjavio je danas državni istražilac Arijananda Velijanga. Analiza tjelesnih ostataka jasno je pokazala da je riječ o bombašima samoubicama, rekao je Velijanga, forenzički krivični istražilac.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com