Menu

Princ iz Eleja 550x50

Donald Trump sinoć naredio napad na Iran pa se brzo predomislio Istaknuto

rak77Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump dao je odobrenje za vojnu akciju protiv Irana u vidu odmazde za obaranje američkog drona, ali je povukao naredbu u posljednji čas, piše New York Times.

 


Kako se navodi, plan je bio na stolu, a brodovi s kojih su rakete trebale biti lansirane na poziciji. Ipak, projektili nisu ispaljeni jer je stigla naredba da se napad otkaže, prenosi New York Times citirajući neimenovani izvor.

 

Vojni zvaničnici su očekivali da se napad izvrši na nekoliko radarskih i raketnih pogona u Iranu, a nakon sastanka najviših predstavnika vlasti koji je u četvrtak navečer održan u Bijeloj kući.

 

Jedna meta trebao je biti sistem zemlja-zrak pod nazivom S-125 Neva/Pechora koji je navodno korišten u obaranju američkog drona.

 

S druge strane, Iran je ranije saopćio kako je prilikom obaranja korišten sistem 3rd Khordad koji je zapravo jednak ruskom sistemu Buk koji je korišten prilikom obaranja aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine u Ukrajini.

 

Nije jasno šta je Trumpa nagnalo da izda naredbu za napad, niti šta je utjecalo da od njega odustane. Ranije se činilo kako je spreman da smiri tenzije kazavši kako je sreća što je dron bespilotna letjelica pa niko nije mogao poginuti.

 

Također, implicirao je da je dron srušen bez direktne naredbe iz Teherana, što također ide u prilog smirivanju tenzija.

 

Ostaje da se vidi da li će bilo kakva akcija biti izvedena kasnije.

 

Podsjećamo, američka vojska je potvrdila da su iranske snage oborile njen nadzorni dron koji je letio iznad Hormuškog moreuza. Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) je saopćila da je dron ušao u zračni prostor Irana te da je ovaj incident poslao "jasnu poruku Americi".

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com