Menu

Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela: Hrvatima dati izbornu jedinicu Istaknuto

kovPredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

 


"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima", rekao je Kovač za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

 

Tako je ovaj utjecajni hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

 

Štaviše, Kovač je najavio kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na što ga pozivaju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

"Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

 

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava", rekao je Kovač.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com