Menu

Macron poručio predsjedniku Brazila: Ne možemo dopustiti da sve uništite Istaknuto

amazon rainforest fire emmanuel macron 1169739Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je Amazon, iako je u većinskom brazilskom vlasništvu, svjetsko pitanje i da je uputio poruku brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru da “ne možemo dopustiti da sve uništite”.

 

 

U jeku napetosti s Bolsonarom oko njegovog bavljenja požarima u Amazonu i njegovog insistiranja na ekonomskom rastu na račun širenja šume, Macron je izjavio: “Mi poštujemo vaš suverenitet, To je vaša zemlja”.

 

On je, međutim, također nazvao Amazon “plućima planete” i kazao: “Amazonska šuma bitna je za cijelu planetu. Možemo vam pomoći da obnovite šumu. Možemo naći puteve za vaš ekonomski razvoj koji uvažava prirodni balans. Ne možemo vam, međutim, dopustiti da uništite sve”.

 

Govoreći u ponedjeljak navečer na francuskoj državnoj televiziji nakon što je ugostio samit G-7. Macron je priznao da Evropa, uvozeći soju iz Brazila, nije u potpunosti nevina za pritisak koji vrši poljoprivreda na tropske šume, rekavši: “Mi smo djelimično saučesnici u tome”, prenosi Associated Press.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com