Menu

Erdogan i Putin najavili proizvodnju novog aviona Su-57 Istaknuto

er puPredsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je s predsjednikom Turske Recep Tayyip Erdoganom razgovarao o zajedničkoj proizvodnji ruskog borbenog aviona, javlja TASS.

 

 


"Razgovarali smo o saradnji o Su-35 i čak o mogućem zajedničkom radu na novom avionu Su-57", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom u Moskvi.

 

On je dodao da je u razgovorima iskazan interes Turske ne samo za kupovinu ruskog oružja nego i za zajedničku proizvodnju.

 

Kako prenosi Reuters, Erdogan je potvrdio da Turska želi da nastavi vojnu saradnju s Rusijom, uključujući i saradnju u proizvodnji borbenih aviona.

 

Putin i Erdogan obratili su se novinarima pošto su obišli sajam zrakoplovstva u Žukovskom kod Moskve, gdje su svoje mogućnosti prikazali i novi ruski stelt avioni Su-57.

 

Ankara želi održati saradnju s Rusijom u odbrambenoj industriji, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA). "Želimo nastaviti saradnju (s Rusijom) u mnogim područjima obrambene industrije. To može biti na putničkim ili borbenim avionima", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi.

 

Ranije u utorak Erdogan i Putin prisustvovali su ceremoniji otvaranja Međunarodnog zrakoplovnog i svemirskog salona MAKS-2019, jednog od vodećih svjetskih događaja u toj oblasti. Putin je na avionskom sajmu Erdoganu pokazao Su-57, rusku nevidljivu letjelicu. Čelnici su pregledali i borbene avione Su-35, vojni helikopter Ka-52 i transportni helikopter Mi-38. Tokom konferencije za novinare,

 

Putin je rekao da dvije zemlje mogu provoditi zajednički rad na borbenim avionima Su-35 i sarađivati ​​na Su-57. "Imamo mnogo mogućnosti. Pokazali smo nove sisteme naoružanja i nove sisteme elektroničkog ratovanja", rekao je. "Mnogo stvari je zainteresiralo naše turske partnere, ne samo s gledišta kupovine, već i iz zajedničke proizvodnje.

 

Usput, za to smo spremni i razgovarat ćemo o određenim pravcima", dodao je. "Erdoganova posjeta bila je prilika za raspravu o zajedničkim perspektivnim projektima, ne samo u zrakoplovstvu, već i na drugim područjima kao što je S-400", rekao je Putin. Oba su predsjednika rekla da je druga serija sistema protuzračne obrane S-400 isporučena zrakoplovnoj bazi Murted u turskom glavnom gradu Ankari, prenosi AA.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com