Menu

HDZ 1990 Brčko: Netrpeljivosti i šutnja brčanskog Tužilaštva Istaknuto

hdz 1Povodom sve učestalijih istupa pojedinih medija u Brčkom, a vezano za širenje i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti pozivamo Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH da ujednačenim kriterijima postupa u svim slučajevima kad su u pitanju ovakve pojave.

 

 


Naime, djelovanje pojedinih medija u Brčkom ovih dana više je nego skandalozno i direktno se kosi sa Zakonom o kaznenom postuku koji tretira „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“.


Svi smo svjedoci da jedan od medija u posljednjih nekoliko dana na krajnje neprofesionalan, skandalozan i huškački način direktno potiče širenje vjerske mržnje, netrpeljivosti i potpiruje međuvjerski razdor i svojim postupcima unazađuje dosegnuti stupanj međunacionalne i međuvjerske skladnosti i tolerancije u ovoj lokalnoj zajednici.


Ako se jedan medij otvoreno stavi u službu potpirivanja vjerski zasnovane mržnje na način da kanoniziranog blaženika i kandidata za svetca rimske katoličke crkve bez ikakve utemeljenosti i osnove javno naziva „osuđenim ratnim zločincem“ te njegovo ime i lokalnu crkvu u Boću poveže s holokaustom i ratnim zločinima te istog popratnim fotografijama i ilustracijama poveže s ubojstvima i izgladnjivanjima nedužne djece, a Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH u tome ne vidi osnove za gore spomenuto kazneno djelo, otvara se niz pitanja.


Stoga otvoreno pozivamo Tužiteljstvo Brčko distrikta da u ovom slučaju postupi kao i u slučaju objava na pojedinim facebook stranicama te ujednači kriterije za podizanje istražnih radnji. Također ih pozivamo da istraže i popratne komentare ispod članaka na ovom i sličnim portalima kojima se Hrvate Brčko distrikta BiH na najgnjusniji mogući način javno i bez ikakvih sankcija nadležnih tijela vrijeđa na nacionalnoj i vjerskoj osnovi te se istima upućuju prijetnje i sl.


Pozivamo i Policiju Brčko distrikta da ukoliko već postupaju u slučaju objava s pojedinih facebook stranica na isti način i s istim žarom pristupe istrazi klevete, vjerskih uvreda, dovođenja u zabludu i obmanu čitatelja s ciljem poticanja na vjersku netrpeljivost i međunacionalnu mržnju od strane službenih medijskih kuća i web portala s prostora Brčko distrikta BiH.

 

Napominjemo da ćemo ovaj slučaj pratiti i o daljnjim aktivnostima odlučivati u skladu s potezima nadležnih institucija za koje se nadamo da će ujednačiti kriterije i zakonsko postupanje kada su u pitanju ovakve pojave bile one iz reda Hrvata, Srba ili Bošnjaka.

 
Tomislav Stjepanović, mag.ing.traff.

Predsjednik OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com