Menu

Postrojena Žandarmerija RS-a, Dodik poručio da ne odustaje od rezervnog sastava policije Istaknuto

zan77U Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke svečano je postrojena novoformirana Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica.

 

 


Načelnik jedinice Žandarmerije MUP-a Republike Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

 

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

 

"Odmah da se zna, razmatrat ćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini RS, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva", kazao je Dodik.

On je istakao da se novoformirana jedinica Žandarmerije može upotrebljavati za različite izazove te da je mobilna.

 

"Razvijamo savremene snage policije po uzoru na ono što vidimo na zapadu. Kako se multiplikuju izazovi, tako se organizacija policije mora prilagođavati. Od običnih ljudi sam dobio pohvalne poruke, jer ovo unosi osjećaj sigurnosti", smatra Dodik.

 

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović kazala je da se sve radi za budućnost.

 

"Ovo doživljavam kao korak naprijed u jačanju MUP-a RS i poduzimanju koraka da budemo sigurni. Voljela bih da niko nikad ne mora upotrijebiti silu, već da gradimo bolnice i druge kapacitete, ali moramo graditi i jačati kako bismo bili sigurni. Želim nam mir i stabilnost i našoj djeci", dodala je.

 Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač se zahvalio i Dodiku koji je prepoznao potrebu, za vrijeme kada je bio predsjednik RS-a, da se ulaže u MUP.

 

"U posljednjih pet godina je uloženo više nego od kada postoji RS. Spremni smo očuvati naše vrijednosti života i ne dozvoliti nikome da nas ugrozi. Spremni smo održati sigurnost, boriti se protiv svih vidova kriminaliteta u saradnji sa svim policijskim agencijama u BiH i okruženju", kazao je.

 

Lukač je dodao da žandaremija nije nešto što je sada izmišljeno.

 

"To je tradicija koja u srpskom narodu postoj više od 100 godina, a mi smo je sada nastavili", izjavio je Lukač.

 

Premijer RS-a Radovan Višković je kazao kako mu je čast što je dobio ulogu učestvovati u donošenju odluke o formiranju Žandaremerije RS-a.

 

"Mislim da smo napravili historijski potez za RS. Ko ne vidi prijetnje prema RS-u ili su slijepi kod očiju ili imaju neki drugi problem. I ne samo migrantska kriza, koja je ozbiljan problem za BiH. RS prepoznaje sigurnosne rizike i ne čeka šta će neko drugi uraditi, već radimo sami i štitimo naše građane i imovinu", smatra predsjednik Vlade RS.

 

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske "Moja Republika". Žandarmerija je, prema riječima zvaničnika, popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

 

Sve dosadašnje jedinice za podršku MUP-a RS više ne postoje s obzirom na to da su ušle u jedinicu Žandarmerije.

 

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije RS Darko Ćulum.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com