Menu

Rusija se "isključuje sa globalnog interneta", pravi svoj internet Istaknuto

russRuska Federacija ima ovlaštenje da se isključi sa globalnog interneta nakon što je na snagu stipio Zakon koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

 

 


Ruska Vlada namjerava da stvori infrastrukturu za suvereni internet što je predstavljeno kao neophodno radi odbrane od hakerskih upada iz inostranstva. Kritičari smatraju da je ta regulativa korak ka povećanoj cenzuri.

 

"Ovo je prvi put da država ima punu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak Aleksandar Isavnin za njemačku novinsku agenciju DPA.

 

Ruski internetski saobraćaj biće usmjeren preko mrežnih uređaja unutar države i ta infrastruktura tek treba da bude izgrađena.

 

Provajderi interneta moraju da instaliraju neophodnu opremu za sprovođenje promjene.

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da Rusija ne planira da se isključi sa interneta već da se priprema za slučaj da Zapad odluči da to učini.

 

Ruski predsjednik je istakao da je to pitanje nacionalne bezbjednosti.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com