Menu

Sve NATO članice stale uz SAD: Trumpov nalog za ubistvo iranskog generala prošao bez kritika Istaknuto

natoooSve članice NATO-a su uz Sjedinjene Američke Države kada je riječ o Bliskom istoku nakon što je Washington izvijestio NATO o svom napadu dronom u kojem je poginuo iranski general Qassem Soleimani, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

 

 


U izjavi nakon sastanka NATO-a o Iranu i Iraku, na kojem je SAD brifirao saveznike o napadu dronom izvedenom u petak, Stoltenberg je također, kao i nekoliko evropskih čelnika, pozvao na smirivanje napetosti.

 

"Jedinstveni smo u osudi iranske potpore nizu različitih terorističkih grupa. Na današnjem sastanku, saveznici su pozvali na suzdržanost i deeskalaciju. Novi sukob ne bi bio nikome u interesu. Iran se stoga mora suzdržati od daljnjeg nasilja i provokacija", rekao je Stoltenberg, prenosi Hina.

 

Nijedan ambasador nije se suprotstavio dužnosnicima State Departmenta i američkog ministarstva odbrane, koji su ih brifirali putem video konferencije, u vezi tog napada.

 

Nije se raspravljalo o njemu niti se kritizirao Trumpov popis meta, koji uključuje i lokacije od kulturnog značenja, ako Iran odgovori napadima na Amerikance ili američku imovinu, kazali su.

 

Sastanak je bio najvećim dijelom fokusiran na odluku NATO-a da suspendira svoju misiju obuke u Iraku, nakon što je irački parlament zatražio od stranih jedinice da napuste zemlju.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com