Menu

Princ iz Eleja 550x50

Iran balističkim raketama napao američke baze u Iraku (VIDEO) Istaknuto

RANakon višednevnih najava o osveti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dolazile iz Irana, noćas u dva sata iranske snage su balističkim projektilima napale američke vojne baze u Iraku.

 

Pentagon je potvrdio da je zračnu bazu Ain al-Asad u iračkoj provinciji Anbar i bazu Erbil na sjeveru Iraka, u kojima je smješten američki vojni kontingent, pogodilo više desetaka raketa lansiranih iz Irana.

 

Iranski mediji javljaju da je u napadima uništeno nekoliko američkih helikoptera i ubijeno oko 80 američkih vojnika.

 

Kako stoji u izjavi Iranske revolucionarne garde, koja je preuzela odgovornost, napad su izvršili u znak odmazde zbog ubistva generala Qassema Suleimanija koje je izvršeno po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

Ovaj napad ima za cilj pritisak na SAD da se povuče s teritorije Iraka.

 

U međuvremenu su Iranci izdali novo upozorenje.

 

"Bude li još američkih napada, uslijedit će naši novi razorni odgovori", naveli su.

 

Iste noći se neposredno pri polijetanju s teheranskog aerodroma Imam Homeini srušio ukrajinski avion u kojem je bilo 180 ljudi. U nesreći nije bilo preživjelih, a incident se pripisuje tehničkim problemima aviona.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com