Menu

Trump prijeti Evropi carinama ako ne bude postignut trgovinski sporazum Istaknuto

shutterstock editorial 10434333bmAmerika će uvesti carine na uvoz iz EU ukoliko se evropski blok uskoro ne saglasi sa trgovinskim sporazumom, upozorio je danas američki predsjednik Donald Trump.

 

 


"Moraju malo brže da reaguju", rekao je Trump neposredno pred odlazak sa Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davosu. Trump smatra da članice EU u značajnoj mjeri više izvoze nego što uvoze iz SAD.

 

On tvrdi da se do sada uzdržavao jer je bio previše zaokupljen zaključenjem nedavnog trgovinskog sporazuma sa Kinom.

 

Prema njegovim riječima, sa EU je mnogo teže pregovarati nego sa Kinom. Trump je dodao da, ukoliko EU ne preduzme nešto ubrzo onda će reagovanje biti veoma visoke carine na automobile i druge proizvode koji stižu u SAD.

 

On je izrazio uvjerenje da će se EU saglasiti sa novim dogovorom.

 

Amerika i EU su veliki trgovinski partneri i tokom 2018. godine razmijenili su robu u vrijednosti od skoro 1,3 biliona dolara.

 

Njemačka novinska agencija DPA navodi da će biti teško postići sporazum jer Brisel želi da isključi poljoprivredni sektor dok Washington teži da zaštiti svoje tržište od javnih tendera.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com