Menu

Premijerka Škotske: Vratit ćemo se u srce Evrope kao nezavisna država Istaknuto

scPremijerka Škotske Nicola Sturgeon je u noći sa petka na subotu, dok su kazaljke odbrojavale posljednje minute prije izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije, ponovila svoj stav o željenoj nezavisnosti njene zemlje, ali dodavši kako taj proces mora biti legalan i legitiman.

 

 

Ona je u govoru prije samog Brexita kazala kako neće biti prečica do novog referenduma o nezavisnosti pozvavši svoju stranku, Nacionalnu partiju Škotske, da počne raditi na izgradnji argumenata i legalnih pretpostavki za održavanje novog referenduma.

 

Sturgeon je rekla da se nada kako će novi referendum biti održan ove godine, ali i naglasila da je moguće da se to desi 2021., nakon parlamentarnih izbora.

 

Dok je veći dio Engleske glasao za odvajanje od Evropske Unije, značajna većina Škota glasala je za ostanak porodici evropskih država u omjeru od 62 - 38. To je probudilo ideju o drugom referendumu o nezavisnosti jer je Brexit, navodno, promijenio mišljenje građana koji su na referendumu 2014. godine glasali za ostanak u braku sa Londonom.

 

Također, SNP je snagu za referendum dobio nakon prošlih izbora kada je osvojio 48 od 59 mjesta u parlamentu koje pripadaju Škotskoj.

 

"Ovo je važan momenat koji Škote ispunjava tugom, ali i bijesom", rekla je Sturgeon koja je na svom Twitter profilu ponovila svoj stav - "Škotska će se vratiti u srce Evrope kao nezavisna država".

 

Podsjećamo, Britanski premijer Boris Johnson odbacio je prije 10-ak dana zahtjev liderke SNP-a za drugi referendum o nezavisnosti Škotske, tvrdeći da bi on samo nastavio "političku stagnaciju kakvu Škotska živi u posljednjoj deceniji".

 

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od ponoći više nije dio Evropske unije (EU). Ovim je okončan proces povlačenja iz EU koji je Velika Britanija službeno objavila još 2017. godine.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com