Menu

Princ iz Eleja 550x50

Mektić stigao na Sud: Tužilaštvo pokušava sakriti svoju bruku Istaknuto

Suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, koji je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije, počinje danas. Mektić je stigao u zgradu Suda BiH, a za samo suđenje vlada veliki interes medija.

“Ako ste primjetili da je TI tražio da se dostavi moja optužnica, vidjećemo šta će Sud BiH reći. To je jer Tužilaštvo pokušava i misli da može sakriti svu glupost iz te optužnice. To je glupa optužnica. Mom unuku od osam godina je jasno kad sam mu objašnjavao. To su sredstva EU, nisu budžetska – kazao je Mektić.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH, a Garaplija za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. a u vezi s člankom 31 KZBiH.
Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Mektić je jučer komentirao odluku Tužilaštva BiH da ne dostavi optužnicu Transparency International BiH koja je podignuta protiv Mektića i još tri osobe.

„Radi se o politički motivisanoj i montiranoj optužnici. To je jedna konfuzna optužnica koju ne razumije ni samo Tužilaštvo. Problem je u tome što su to shvatili i drugi, neke nevladine organizacije koje vrše monitoring nad vladavinom prava i potpuno u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zatražio TI BiH da im se dostavi ta optužnica, a Tužilaštvo da bi zaštitilo svoju bruku, svoju sramotu, da ne bi dozvolilo da se vidi da je to zaista montirana stvar, proglasilo jednu optužnicu tajnom. Jednu optužnicu za koju je suđenje javno, nije isključena javnost. Tom suđenju može prisustvovati i obični građanin i nevladine organizacije. Koja je optužnica bila još tajna, nijedna“, kazao je Mektić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com