Menu

Draško Stanivuković: Od mladog aktiviste do mladog Dodika? Istaknuto

Proteklih dana, u centru dešavanja našao se mladi Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske BiH.

Naime, Stanivuković se fotografisao u Foči, sa lokalnim četnicima i četničkom zastavom, što je izazvalo lavinu komentara i reakcija. Draško u tome ne vidi ništa loše, čak to naziva i ljubaznošću i navodi da je četništvo jedan od dva oslobodilačka pokreta njegovog naroda.

Da podsjetimo, prije samo nekoliko godina, Stanivuković je bio zapažen kao banjalučki mladić koji je ukazivao na komunalne, saobraćajne i druge probleme u tom gradu i kritizirao vlast što ih ne rješava.
Mladi aktivista postao je političar ulaskom u Gradsku skupštinu Banjaluke. Godine 2018. s najvećim brojem glasova ušao je u entitetski parlament. Svakim danom je sve više osvajao srca građana BiH i davao nadu u mlade i budućnost BiH, posebno mladića koji dolazi iz ionako "zatrovanog" RS-a.
Onda je nedavno mladi Draško počeo da gubi poene ili možda da pokazuje svoje pravo lice. Najprije je gostovao u jednoj emisiji gdje je genocid u Srebrenici nazvao "velikim zločinom i tragedijom", Haški sud "političkim sudom"... Je li samo tako djeluje ili Stanivuković i Dodik ipak imaju nešto zajedničko, isti Dodik protiv kojeg se Draško toliko bori, jer je i sam Milorad nebrojeno puta ovo isto ponovio.

Druga situacija je ova sa četničkom zastavom... Također, Stanivuković nema ni dobar odnos prema državi Bosni Hercegovini jer je niti jednom u svojim istupanjima nije nazvao državom, nego entitet RS tretira kao državu.

Iz svega ovoga se da zaključiti da Stanivuković očito samo ima bolji populistički pristup od Dodika, a da im je cilj isti, a to je vlast. Obojica su shvatili kako igrati na političkoj sceni i kako nacionalizmom i populizmom se održati na istoj. Očito je ovo jedina politika koja prolazi u RS-u, jer podsjetimo se da je na isti način Plavšićeva zamijenila Karadžića, a Kalinića Dodik, čemu se sada nada i Stanivuković. Smjena jednog nacionaliste da bi na vlast došao drugi, veći i možda gori, ali u jednom se slažu, negiraju genocid i nose Ratka Mladića i Karadžića u srcu.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com