Menu

Princ iz Eleja 550x50

Do kraja marta očekuje se registracija prve političke partije Roma u BiH Istaknuto

nedzad jusic 696x522Prva politička stranka u Bosni i Hercegovini sa prefiksom najbrojnije nacionalne manjine biće osnovana i registrovana do kraja marta, a njen prvi politički cilj je učestvovanje na izborima 2020. godine, potvrdio je ekskluzivno za Portal „Udar“ dugogodišnji član Vijeća nacionalnih manjina BiH i predsjednik Udruženja „Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić. Pored Roma, stranka će biti otvorena i za sve ostale građane, posebno pripadnike drugih nacionalnih manjina, i njen prevashodan politički cilj je poboljšanja pozicije Roma i drugih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, potvrđuje Jusić.

 

 

„Već je u zadnjoj fazi registracija političke partije Roma pod nazivim ‘Stranka Roma i ostalih’. Ona će biti registrovana u Sudu u Tuzli, ali djelovaće na području Bosne i Hercegovine i izaći ćemo na lokalne izbore u oktobru 2020. godine. Ja sam siguran u to da ćemo mi u najmanje 15 općina imati svoje vijećnike ispred političke partije. To je dobar oslonac i dobar početak, mogu slobodno reći, za opće izbore koji bi trebalo da se održe 2022. godine. Ja sam siguran da ćemo mi u više kantona ući kao poslanici u kantonalnim skupštinama, a normalno, ambicija nam je da imamo predstavnike i u višim nivoima vlasti. Ja se nadam da će Stranka Roma imati itekako značajnu ulogu i zbog činjenice da mi ne želimo biti samo stranka Roma, nego i drugih građana, koji nisu veliki Bošnjaci, veliki Srbi i veliki Hrvati. Zajedno ćemo raditi na tome da prvenstveno bude bolje svim građanima, a samim tim i najbrojnijoj i najvećoj nacionalnoj manjini, a to su Romi.“

 

Jusić smatra da je formiranje stranke neminovnost, kako bi predstavnici Roma bili u poziciji da učestvuju u donošenju odluka.

 

„To se mora učiniti, moramo biti politički faktor u ovom društvu, jer ako niste politički faktor u društvu, onda vas niko ozbiljno ne prihvata i ne želi o vama ni da raspravlja ozbiljno, a kamoli da uđete u neke programe, prvenstveno u raspodjele određenih aktivnosti, odnosno budžeta koji bi trebalo ravnomjerno da se rasporede za potrebe građana. Mi smo dosad imali izuzetno dobar poligon za formiranje političke partije, a to su nevladine organizacije. Sa nevladinim organizacijama mi molimo, predlažemo, dajemo sugestije i mišljenja političkim partijama, odnosno parlamentima za određene programe koji se tiču Roma. Kada s političkom partijom uđemo u Parlament, tada smo u poziciji da mi odlučujemo!“,kaže Jusić za Udar.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com