Menu

Legendarni komentator ispričao kako mu je Tuđman zaprijetio usred TV prijenosa Istaknuto

tud55Legendarni hrvatski komentator Božo Sušec je na gostovanju u Podcast Inkubatoru ispričao jednu zanimljivu anegdotu iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a vezana je za zagrebački Dinamo, odnosno Croatiju.

 

 


Početkom devedesetih godina Dinamo je dekretom predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana promijenio ime u Croatia, a Sušec je na svoj način kao komentator izražavao protest što je ime Dinamo nestalo iz Maksimira.

 

Gdje je i kada je mogao, Sušec je tokom prijenosa izbjegavao govoriti Croatia, namjerno bi mu se koji put ''omaknulo'' Dinamo, a često je pribjegavao i izrazima modri ili plavi.

 

Naravno, sve je to upalo u uho njegovim nadređenima, ljudima koji su okruživali Tuđmana, pa i samom poglavaru države.

 

"Kada sam bio sasvim mali, otac me vodio na utakmice u Maksimir i vodio me na Dinamo, živio sam s Dinamom desetljećima i navijao za Dinamo. Ali nikada kao komentator. Ali Dinamo je bio klub koji mi je prirastao srcu i nisam nikad mogao prihvatiti tu promjenu imena i te ružne načine na koje se izglasavala promjena u HAŠK Građanski, Croatiju.

 

No, budući da sam i dalje morao komentirati utakmice Dinama, pronalazio sam kompromisne mogućnosti, odnosno, barem sam mislio da sam pronalazio kompromise. Pa su tako igrali 'zagrebački plavi', 'naši dečki', 'modri iz Maksimira'. I to je prolazilo, možda nisu ni čuli", rekao je Sušec i nastavio:

 

"Ali u poluvremenu utakmice Newcastle – Croatia, dakle one u Engleskoj, nazvao me tadašnji šef Informativnog programa i kazao: Na liniji imam Kabinet predsjednika i poručuju ti da, ako u prvih deset minuta tri puta ne kažeš Croatia, prijenos će dalje ići bez tona. Ja sam dvaput kazao Croatia i tako sam se pokrio", rekao je Sušec, prenosi Index.hr.

 

"Inače, predsjednik Franjo Tuđman bio je veliki sportski fan, jedne smo večeri nekim povodom bili na večeri na Hipodromu i tada me upitao: Pa kako nisi mogao reći Croatia? Zar ti je to bilo tako teško, grozno? Odgovorio sam mu da volim Dinamo i da će to zauvijek za mene biti Dinamo. Nije to prihvatio. Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerovatno.

 

Sjećam se jedanput da je na Olimpijskim igrama u Barceloni priredio večeru za neka sportska vodstva i neke novinare. Te je večeri naš mudri veteran Edo Pezzi rekao: Predsjedniče, stvarno nemam veze s tim, ali i mi u Splitu isto doživljavamo klub kao Dinamo. Tuđman se tada strašno naljutio i upitao: Ko je ovaj čovjek? Ko je njega pozvao ovdje? Bio je baš jako osjetljiv na temu Dinama", zaključio je prisjećanje Sušec.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com