Menu

Pokret SPD Brčko: Hitna reforma javne uprave i moratorij na zapošljavanje Istaknuto

sss8Pokret socijalne pravde i demokratije Brčko izražava zadovoljstvo reformom javne uprave koju najavljuje vlada. Pokret SPD je u sklopu aktivnosti na davanju amandmana na budžet Brčko distrikta BiH za 2020.god. paralelno pokrenuo inicijativu za reformu javne uprave koja bi bila efikasnija i racionalnija. Pokret SPD je sve prijedloge uputio vladi na samoj raspravi o budžetu te izražavamo zadovoljstvo što su najave iz vlade o mini reformi javne uprave u jednom dijelu slične našim inicijativama. To se posebno odnosi na najavu formiranja pododjela za turizam kao i službe za rad, mada je naša inicijativa mnogo radikalnija za reformu javne uprave. Pokret SPD smatra da je neophodno formiranje odjela za rad u kome bi se nalazili pododjel za socijalnu zaštitu i boračka pitanja što bi dalo poseban značaj svim ovim pitanjima, pogotovo što je već evidentno da pitanje radnog zakonodavstva i odlaska mladih u inostranstvo imaju prioritet i mnogo bi se efikasnije obavljala u okviru jednog odjela u odnosu na prijedlog vlade da to bude jedna služba u okviru odjela za zdravstvo, gdje su problemi ionako veliki i nagomilani pa bi pitanje radnog zakonodavstva i statusa radnika bilo sporedno pitanje u takvoj organizaciji.


FORMIRANJE SAMOSTALNOG ODJELA ZA RAD SA PODODJELIMA


Na tom planu upotpunosti podržavamo stav sindikata Brčko i želimo da istraje u pokrenutoj inicijativi. Pokret SPD smatra da i bez promjene statuta Brčko Distrikta BiH i izmjenama i dopunama pojedinih zakona moze se izvršiti i ozbiljnija reorganizacija odjeljenja vlade i javne uprave u cjelini. U tom smislu predlažemo da se odjeljenje za komunalne poslove i odjeljenje za javne poslove spoje u jedno odjeljenje sa dva pododjeljenja jer su u ovoj oblasti već formirano J.P. Komunalno i J.P. Putevi koji obavljaju operativne poslove a pododjeli bi vodili samo politiku i strategije za rad i upravljanje u ovim oblastima .Trenutno stanje je puno nedorečenosti u smislu da se s jedne strane isprepliću nadležnosti a s druge strane nedostaju propisi kojima bi se utvrdile nadležnosti u odjeljenja u odnosu na javna preduzeća.

 

KONAČNO SPROVESTI REFORMU OBRAZOVANJA


Pokret SPD zahtijeva da se konačno u godini prije izbora provede reforma u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i formiranju javnih ustanova za ove djelatnosti .Postojeće stanje da se ove djelatnosti obavljaju u okviru ovih odjeljenja je i dalje neodrživo a najava ovih reformi traje već 4 godine. Naše je stajalište da bi se time racionalizovala mreža osnovnih i srednjih škola zbog upisa sve manjeg broja učenika pa bi se time i obezbijedilo racionalnije i kvalitetnije obrazovanje. Pokret SPD je čvrstog opredjeljenja da u pogledu rješavanja statusa mladih u Brčkom neophodno je pored usvajanja najavljene strategije formirati i sekretarijat u okviru vlade Brčko Distrikta BiH koji bi se bavilo prije svega pitanjima statusa mladih i implementacije ove strategije koja je u uzradi.


MORATORIJ NA ZAPOŠLJAVANJE TOKOM IZBORNE GODINE


Pokret SPD je opredjeljenja da se sve ove reforme koje predlažemo mogu ostvariti bez dodatnog zapošljavanja i naš je prijedlog i zahtijev da se ove godine pred izbore uvede MORATORIJ za novo zapošljavanje u javnoj upravi u svim preduzećima i ustanovama Brčko Distrikta BiH .Naše je upozorenje da je stanje u pogledu prekomjernog zapošljavanja u ovim institucijama alarmantno. Da ne pominjemo činjenicu da su ova zapošljavanja uglavnom stranačka i za podobne a ne sposobne kadrove. Ovom prilikom ističemo činjenicu kojom ovo naše upozorenje potkrepljujemo. Naime, u 2008. godini kod budžetskih korisnika bilo je zaposleno oko 3100 izvršilaca a sada u prijedlogu budžeta za 2020. god. predviđeno je više od 2900 a da se pri tom ne vide i predviđena nova radna mjesta. Nakon 2008.god. formirani JP Komunalno Brčko a skoro i JP Putevi Brčko, a i zdravstvo je izdvojeno iz vlade, nakon čega je u ta javna preduzeća i ustanove otišlo oko 1000 izvršilaca. Znači, vidljivo je da je i kod budżetskih korisnika na istim ili sličnim poslovima na budžetu predviđen isti broj izvršilaca u donosu na 2008. i 2020 godinu a da je u javna preduzeća i ustanove za to vrijeme prešlo oko 1000 izvršilaca, što znači da je za 12 godina u javnoj upravi uposleno gotovo dodatnih 1000 izvršalaca a da građani ne vide vidljiva poboljšanja u okviru obavljanja ovih poslova i usluga sem uhljebljavanja stranačkih kadrova. Na ovaj broj još kada dodamo nekontrolisano zapošljavanje po ugovorima o posebnim poslovima i po ugovorima o djelu u svim ovim javnim institucijama a na šta posebno ovih dana upozorava glavni revizija Brčko Distrikta BiH .Smatramo urgentnim i prioritetnim zahtjev za MORATORIJ na sva zapošljavanja u ovoj oblasti dok ne bude kasno. Pokret SPD očekuje od vlade da u predizbornoj godini organizuje stručnu javnu raspravu o reformi javne uprave gdje i tim SPD-a spreman da se neposredno uključi.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com