Menu

NetzaPet 550x50

Pokret SPD Brčko: Brčko distrikt BiH treba da iskoristi svoju ustavnopravnu poziciju u raspodjeli pomoći Istaknuto

sssspZahtjevamo da Vlada Brčko distrikta BiH traži od institucija BiH da distrikt bude aktivan učesnik u raspodjeli prilikom dodjele kredita i međunarodnih donacija koje pristižu iz cijeloga svijeta.

 

 

Očekujemo od Vlade i Kriznog štaba da se od institucija BiH zajtjeva da se poštuje i uvažava ustavna pozicija Brčko distrikta BiH i da se obezbjedi aktivno mjesto predstavniku distrikta shodno arbitražnoj odluci te da se u raspodjeli kredita i pomoći utvrdi jasan kriterij za raspodjelu u kojoj iznos ne može ni po jednom kriteriju biti ispod 2% bilo da je riječ o broju stanovnika ili da je riječ o ugroženosti te se treba oslanjati na primjer raspodjele PDV prihoda. Nakon velikih poplava 2014. godine taj postotak dodjele pomoći je bio 2% i već tada se to prećutalo iako postotak raspodjele PDV iznosi 3,5%.

 

Danas smo svjedoci da se u ovoj priči spominju samo eniteti i da se na mala vrata u te kriterije uvode i kantoni dok se distriktu nameće milostinja od 0,50% od svakog entiteta u raspodjeli kredita dodjeljenog od strane MMF-a po vrlo povoljnim uslovima. Vjerovatno je slična i situacija i sa donacijama koje pristižu u našu zemlju.

 

Mi iz Pokreta SPD Brčko apelujemo na Vladu Brčko distrikta BiH da se od državnih institucija u ovim procesima štite interesi jer je to njihova obaveza u koordinacionom tijelu. Obezbjedite aktivno mjesto i predstavnike distrikta ili će se u protivnom nastaviti na taj način devalviranje pozicije distrikta BiH, koje je danas prepušteno licitiranju entiteta što može imati dalekosežne negativne posljedice u pokušaju smanjenja koeficijenta u raspodjeli PDV gdje već postoje najave za takve poteze.

 

Smatramo da je ovo krajnje vrijeme da se uz pomoć supervizora i posredovanje prijatelja iz međunarodne zajednice ponovo učvrsti pozicija Brčko distrikta BiH dok ćutanjem i sleganjem ramena to sigurno nećemo postići.

 

Pokret SPD Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com