Menu

Američki znanstvenici: Sunce i toplije vrijeme drastično smanjuju širenje korone Istaknuto

ko9YAHOO je došao u posjed dokumenata o istraživanju svojstva koronavirusa koje je američka vlada u tajnosti naručila od National Biodefense Analysis and Countermeasures Centera, laboratorija koji je osnovan nakon terorističkih napada 11. rujna.

Preliminarnim rezultatima u tom istraživanju otkriveno je da direktna sunčeva svjetlost velikom brzinom ubija koronavirus te da toplo i vlažno vrijeme drastično smanjuju mogućnost njegova širenja. U dopisu koji je dostavljen američkim obavještajnim službama stoji da sunčeva svjetlost uništava virus u aerosolima te da je na testnom uzorku za 60 minuta otkriven drastičan pad količine virusa.

 

Istraživanje je provedeno na slini koja je sadržavala virus te je odrađeno u zatvorenim uvjetima koji su imitirali razne vremenske prilike. U brifingu stoji da, iako su rezultati ohrabrujući, ni u kojem slučaju nisu dovoljni da bi se izvodili konkretni zaključci. To će biti moguće tek nakon što se testiranje ponovi nekoliko puta i rezultate pregledaju znanstvenici i stručnjaci s američkih sveučilišta.

 

Kad se koronavirus pojavio, brojni stručnjaci iznijeli su teoriju da bi se koronavirus, kao i većina drugih sličnih virusa poput gripe, trebao slabije širiti kad dođe ljepše i toplije vrijeme. No ta teza i dalje nije potvrđena te se ne može reći da toplije vrijeme definitivno pogoduje uništavanju virusa.

 

Yahoo je za komentar kontaktirao američki Department of Homeland Security, koji je naručio istraživanje, ali direktan odgovor nije dobio osim poruke da je prerano izvoditi zaključke iz bilo kakvih istraživanja vezanih za koronavirus.

 

Veza između širenja virusa i vremenskih prilika postoji

 

Yahoo je kontaktirao Qasima Bukharija, znanstvenika s uglednog bostonskog sveučilišta MIT koji je sudjelovao u izradi ranije objavljene studije koja je imala slične rezultate kao i ovo istraživanje.

 

"Ne tvrdimo da će koronavirus samo tako nestati s lijepim vremenom. Ne, to ne možemo tvrditi. No vidimo da postoji veza između brzine širenja virusa i vremenskih prilika. Glavno pitanje je je li dosad zaraženo previše ljudi da toplije vrijeme neće moći utjecati na širenje virusa. Pretpostavimo li da je zaraženo 50 posto populacije na nekom području, dolazak toplijeg vremena vjerojatno neće biti dovoljan da se virus stavi pod kontrolu. U tome je stvar", rekao je Bukhari.

 

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u Trumpovu kriznom stožeru, rekao je nedavno da će toplije vrijeme "gotovo sigurno pomoći smanjenju širenja virusa", ali se ogradio od tvrdnji da će ono u potpunosti ubiti virus.

 

https://www.index.hr/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com