Menu

Rusija odbacila Inzkov izvještaj: Ne krivite Srbe. Stanje u BiH je dobro i OHR treba zatvoriti Istaknuto

rus77Ambasador Rusije prije Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kritikovao je izvještaj Valentina Inzka o stanju u Bosni i Hercegovini, a kojeg je visoki predstavnik danas predstavio organima UN-a.

Predstavnik Rusije obrušio se na izvještaj kazavši kako predstavlja kritiku i prebacivanje krivice prema jednom narodu što ne predstavlja pravo stanje na terenu."Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žalimo što se njegov izvještaj nije promijenio nabolje. Srbi se kritikuju za sve što se dešava u BiH i to je postao standard. Srbi se krive za sve izazove i zato ovaj izvještaj ne predstavlja balans situacije. Inzko ignoriše da većina problema nastaje zbog nedostatka dogovora tri naroda", rekao je Nebenzja.On je dodao da OHR treba ohrabriti razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivicu. Dodao je kako je vrijeme vanjskog upravljanja državom gotovo i da građani BiH zaslužuju sami odrediti svoju sudbinu."Ne prihvatamo zaključak o zastoju napretka niti predstavljene uslove za zatvaranje OHR-a. U našim očima, stanje u BiH je stabilno i ne predstavlja opasnost za međunarodnu stabilnost. Inzko traži izmišljene razloge kako bi opravdao zastarjeli protektorat nad nezavisnom i suverenom državom. Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!", poručeno je visokom predstavniku i organima UN-a.

 


On je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o euroatlanskim integracimama i da Inzko ne treba promovisati euroatlansko članstvo BiH."Podsjećamo da Predsjedništvo određuje vanjsku politiku i da se ona treba voditi konsenzusom", zaključio je predstavnik Rusije.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com