Menu

Nizozemci se snašli: U restoranima testiraju novi način posluživanja gostiju Istaknuto

kucic"Parola, snađi se", ovako bi se mogla opisati trenutna situacija u kojoj se nalaze ugostitelji širom svijeta usljed pandemije koronavirusa. No, nizozemski ugostitelji su se snašli. Već su počeli testirati nove načine posluživanja gostiju u ugostiteljskim obrtima i to u "staklenicima".

 

 

Jedan restoran u Amsterdamu, goste prima u odvojenim staklenim kućicama u koje mogu stati dvije osobe. Klijenti su tako potpuno odvojeni od ostalih, ali i od osoblja koje ih poslužuje pomoću dugih poslužavnika kako bi izbjegli svaki mogući kontakt, piše CNN.


Konobari nose rukavice i vizir, a pomoću duge ploče unose suđe u staklene kabine kako bi se osigurao minimalan fizički kontakt s gostima.Ovaj način rada zasad se samo testira pa su ga imali priliku isprobati samo bliski prijatelji i članovi porodice osoblja. Trenutno primaju online rezervacije za razdoblje od 20. maja pa nadalje i već su rasprodali 240 rezervacija."Već smo imali staklenike jer smo u restoranu radili i neke umjetničke projekte pa smo shvatili da bi mogli poslužiti u ovoj situaciji", rekao je Willem Velthoven, vlasnik restorana.A ova originalna ideja svidjela se i gostima."Baš je udobno i romantično, mislim da bi ovo bilo odlično za parove, baš uživamo", komentirali su gosti.Nizozemsko udruženje restorana KNH reklo je da čak i ako se restoranima omogući otvaranje s ograničenim kapacitetom i uz primjenu sigurnosnih mjera, mnogi se suočavaju s finansijskom propašću ukoliko se zadrže pravila socijalnog distanciranja.Ipak, još uvijek se ne zna hoće li ovaj princip rada kao u ovom restoranu u Amsterdamu zaživjeti i u nekim drugim objektima i zemljama.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com