Menu

SNSD će podržati dogovor HDZ-a i SDA o Mostaru, Dodik lokalnim Srbima obećao ispunjenje zahtjeva Istaknuto

doo0008Ako je u vezi s održavanjem mostarskih izbora bilo ikakvih dilema, one su danas otklonjene. Kako saznaje portal Klix.ba, SNSD će podržati politički dogovor SDA i HDZ-a o Mostaru, a mostarskim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, Milorad Dodik je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva kroz već postignuti dogovor.

Dodik se danas u Istočnom Sarajevu sastao s predstavnicima Koordinacije Srba, koja je ranije govorila kako je dogovor SDA i HDZ-a "degradirajući po ovdašnju srpsku zajednicu", ali je njene predstavnike ohrabrio lider SNSD-a koji im je kazao da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.U izjavi medijima poslije sastanka Dodik je kazao da će naglasak biti stavljen na popis iz 1991. godine, a da će se tražiti da se osigura ravnopravno učešće u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlastima koje imaju gradonačelnik i predstavnik Vijeća te da se i za predstavnika srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstutitivni narod, na pravi način odlučivati.Predstavnici Koordinacije Srba Mostara ranije su kazali kako se predloženim rješenjima statuta Grada Mostara, dodaju, na perfidan način srpska zajednica želi isključiti iz raspodjele sredstava kroz ovlaštenja tzv. Komisija gradskih područja, čije osnivanje je predviđeno sporazumom."Jedini ispravan način raspodjele sredstava jeste da Gradsko Vijeće Grada Mostara odlučuje o raspodjeli sredstava, jer samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom vijeću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru", stajalo je u njihovom reagovanju 24. juna ove godine.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com