Menu

Princ iz Eleja 550x50

Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu perspektivu članstva u EU Istaknuto

mwerrNjemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu obrazložila program njemačkog predsjedništva EU i istakla da "treba stremiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo".

Kancelarka Merkel je navela da Nemačka, kao predsjedavajući EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i "u krajnjem slučaju i s Albanijom", a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je riječ o pritisku migranata.

Angela Merkel je kazala da Evropska unija mora djelovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posljedicama pandemije korona virusa i posebno istakla važnost usvajanja velikog finansijskog plana podrške od 750 milijardi eura, čemu su bitno doprinijeli Njemačka, Francuska i Evropska komisija, uz pomoć koje će cijela Unija dobiti iz višegodišnjeg budžeta od preko hiljadu milijardi evra.

 

"Evropskoj uniji je potrebna snažna spoljna i bezbjednosna politika u trenutku kada Evropa i svijet preživljavaju korijenite potrese i promjene", rekla je njemačka kancelarka i stavila do znanja da je Evropskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

 

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, "riječ je o transatlantskom savezništvu čije su članice evropske zemlje i u kojem one mnogo više moraju računati na sebe same".

 

"Svjetski poredak se mijenja nevjerovatnom brzinom i na nama je spoznaja kakvu Evropu želimo, da li je to Evropa sloboda identiteta u razdoblju mondijalizacije", istakla je ona.

 

Evropa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obavezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagadjivanja okoline i preduzeća oslonjena na inovacije, dodala je.

 

Angela Merkel je kao treći prioritet njemačkog predsjedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričku privredu, predočivši da ljudi u Evropi ne smeju nikako da se boje da će time biti žrtvovani milioni radnih mesta, već naprotiv - biće više sigurnosti za cijelu EU.

 

Njemačka kancelarka je objasnila da se Evropa posljednjih godina suočila s velikom zavisnošću od drugih svjetskih centara kad je riječ o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo porasle.

 

"Zato je životno važno da Evropa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju vještačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo obezbijediti i svoju odbranu od sajber kriminala i kampanja dezinformacija", stavila je do znanja Angela Merkel.

 

I, kako je predočila, demokratiji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije korona virusa.

 

(N1)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com