Menu

U Njemačkoj osuđen 93-godišnjak koji je bio čuvar u nacističkom logoru Istaknuto

njemBivši čuvar u nacističkom logoru Bruno D. osuđen je na dvogodišnju uslovnu kaznu. Optužnica protiv njega je imala 5.230 tačaka.

Teretio se za ubistva koje su se dešavala u logoru Stutthof od 1944. do 1945. godine, piše CNN. Hamburški sud za maloljetnike proglasio ga je krivim za pomaganje i podržavanje ubistva najmanje 5.232 osobe. Proces je vodio navedeni sud zbog toga što je osuđeni u vrijeme izvršenja zločina imao 17 godina.Osuđeni, koji sada ima 93 godine, ranije je priznao da je bio čuvar u logoru, ali da nije imao izbora šta će raditi. Protiv njega je svjedočilo više od 40 osoba iz Francuske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.Prema pisanju CNN-a, suđenje Bruni D. bit će jedno od posljednjih suđenja jednom bivšem nacisti od završetka Drugog svjetskog rata. Pretpostavlja se da je u logoru Stutthof ubijeno 65.000 ljudi. Logor se nalazio u blizini posljskog grada Gdanjska.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com