Menu

Kosovo traži od Applea da ih uvrsti na mapu kao nezavisnu državu Istaknuto

 

Kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stubla uputila je pismo izvšnom direktoru kompanije Apple Timu Cooku da u Apple Maps uključi Kosovo kao nezavisnu državu.
Šefica kosovske diplomatije je navela kako je od kompanije tražila "pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Apple mapama".
Haradinaj-Stubla je u svom pismu pomenula da nezavisnost Kosova na svojim granicama priznaje više od dvije trećine svijeta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svjetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.
Podsjetimo da je nedavno britanska pjevačica kosovskih korijena Dua Lipa uputila otvorenu kritiku na račun Appleove aplikacije Maps jer je Kosovo prikazano drugačije od susjednih država.
Naime, kada se ukuca u tražilicu, na ovoj aplikaciji umjesto imena države ukazuju se brojevi što je bio dovoljan motiv da na svom instagram profilu Dua Lipa uputi poziv Appleu da Kosovo, ali i Palestinu uvrsti na mapu.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com