Menu

Princ iz Eleja 550x50

Palestina najavila prekid odnosa sa zemljama koje otvore ili premjeste ambasade u Jerusalem Istaknuto

jerPozivamo sve države da poštuju međunarodno pravo. Kršenje međunarodnog prava nije pokazatelj moći, već slabosti, poručio je čelnik PLO-a Ureykat

 

 

Palestinske vlasti saopćile su da će prekinuti odnose sa svim državama koje budu otvarale ambasade u Jerusalemu ili ih premještali iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saib Ureykat na Twitteru je objavio to upozorenje, bez da je naveo imena Srbije koja je najavila premještanje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i Kosova koje je najavilo priznavanje Izraela i otvaranje ambasade u Jerusalemu.

 

“Pozivamo sve države da poštuju međunarodno pravo. Kršenje međunarodnog prava nije pokazatelj moći, već slabosti“, poručio je Ureykat.

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je prije dva dana izjavio da će Srbija preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a kamere su u Bijeloj kući zabilježile iznenađenje na licu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u trenucima kada je čuo tu informaciju.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pak saopćio da će Kosovo priznati Izrael i otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

 

(stav)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com