Menu

Inzko: Tražit ću da se Dodiku zabrani putovanje u EU ako ne ukloni ploču s imenom Radovana Karadžića Istaknuto

d7Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, jučer je iznio šestomjesečni izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija gdje je iznio konkretne zamjerke i najavio moguće sankcije pojedincima.

 

 

U izvještaju je najviše kritikovao člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika zbog opstrukcija i podrivanja državnih institucija. Naglasio je da će Dodiku ostaviti rok od šest mjeseci da ukloni ploču sa studentskog doma na Palama s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021. godine, ja ću tražiti da Dodik ne može putovati u zemlje Evropske unije. Ja u tome nisam sam. Pa prije nekoliko dana je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova, rekao da za one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU", kazao je između ostalog.

 

 Dodik na postavljanju ploče s imenom Rarovana Karadžića na Palama (Foto: Klix.ba)Žalbe HNS-a na izvještaj u UN-u ocijenio je smiješnim.

 


"Ja sam visoki predstavnik i samo predstavljam činjenice, prezentujem onako kako jeste. Možda oni sami sebi prave štetu. Jasno kažem da je bila neka misa zahvalnica za Darija Kordića, ratnog zločinca, te da je on držao predavanje na fakultetu u Zagrebu", kazao je između ostalog.


Inzko se pozvao na izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, naglasivši da je postignut ograničen napredak u većini ključnih reformskih područja neophodnih za ispunjavanje obaveza članstva u Evropskoj uniji.

 


"Političkim čelnicima u BiH, koji jednoglasno nastavljaju javno izražavati potporu članstvu zemlje u EU, ova bi procjena trebala poslužiti kao poziv na akciju da ostave po strani svoje razlike i donesu reforme potrebne za pomak naprijed", stoji u izvještaju.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com