Menu

Schwarz-Schilling: Srbija i Hrvatska se ponašaju kao da je BiH njihova kolonija Istaknuto

Christian Schwarz SchillingPovodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma njemačka Fondacija Heinrich Boll je intervjuisala Christiana Schwarz-Schillinga, bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Komentarisao je secesionističke aspiracije Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

 

Govorio je o opasnosti nacionalizma po Bosnu i Hercegovinu, djelovanju aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka i međunarodne zajednice te odnosu Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

 

Ocijenio je da nacionalisti u Bosni i Hercegovini koriste svaku priliku, a ne samo godišnjicu Dejtona, da nametnu nacionalističke i secesionističke politike. Smatra da je to u Bosni i Hercegovini postalo uobičajeno, ali da to nije bilo prihvatljivo prije 15 godina.

 

Za njega secesionističke politike nisu nešto novo.

 

"To je odavno problem. Plan je stvoriti treći entitet i to je ono što Hrvati žele. Srbi žele odvojiti Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine. Ali, dobro znaju da je to nemoguće", ukazao je i dodao da takvo ponašanje izaziva strah među ljudima te da je cilj da se time zadrži moć i manipuliše na izborima.

 

Upozorio je da to ispituje strpljenje međunarodne zajednice, jer je protivno postojećim zakonima. Napomenuo je da takve politike mogu biti opasne i po cijelu regiju.

 

Schwarz-Shilling je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje.

 

"Sve dok međunarodna zajednica ne poduzme oštrije mjere, HDZ i SNSD će biti drskiji. Mora se snažnije reagovati, a ne samo slati upozorenja. Visoki predstavnik to može uraditi. Potrebna je samo politička volja i mislim da će se to uskoro i desiti", naglasio je.

 

"Srbija i Hrvatska nisu odustale od velikodržavnih projekata"

 

Među onima je koji smatraju da Srbija i Hrvatska nikada nisu odustale od velikodržavnih projekata.

 

"Obje države se ponašaju kao da je Bosna i Hercegovina njihova kolonija. Nevjerovatno je kako zaobilaze i ignorišu institucije Bosne i Hercegovine", kazao je i dodao da su SNSD i HDZ podržale Srbija i Hrvatska.

 

Potcrtao je da Srbija na čelu s Aleksandrom Vučićem, kako je izjavio, marljivo radi na svom velikodržavnom projektu. Istakao je da u tome ima podršku Pravoslavne crkve i Rusije.

 

"Posljedica toga su nemiri i nestabilnosti na Balkanu. Hrvatska i Srbija svojim agendama ugrožavaju trajni mir", kazao je.

 

Podsjetio je da postoji uzajamna podrška dva HDZ-a - iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske te da imaju destruktivnu politiku prema Bosni i Hercegovini. Za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića je rekao da je socijaldemokrata, ali da je dojam na osnovu njegovih izjava kao da se kandiduje za predsjednika HDZ-a.

 

"Ono što se dešava danas je bilo nezamislivo da se dešava u vrijeme bivšeg predsjednika Stjepana Mesića", rekao je Schwarz-Shilling.

 

Poručio je da u Bosni i Hercegovini treba zakonom zabraniti poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Očekuje da će Sjedinjene Američke Države izborom demokrate Joea Bidena biti još bolje zastupljene u Bosni i Hercegovini.

 

U intervjuu za Fondaciju Heinrich Boll je ponovio da dok Bosna i Hercegovina ne bude u fokusu međunarodne zajednice, nacionalističke i separatističke snage će praviti štetu.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com