Menu

Izetbegović: Mnogi u VSUN ne znaju da je u BiH odlikovan zločinac Karadžić, na te stvari treba ukazati Istaknuto

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović u Sarajevu je prisustovao obilježavanju 25. novembra, Dana državnosti BiH, a nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači je kazao kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

- Obnovljena je državnost, potvrđen teritorijalni integritet. Bošnjaci su konačno priznati kao narod pod imenom Muslimani. Jako važan dan. Možda ljudi nisu svjesni koliko je to važan dan, ali biće svjesni”, rekao je Izetbegović.

Komentarisao je i učešće Dragana Čovića i Milorada Dodika na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na poziv ruskog ambasadora.

- Što se tiče sinoćnjeg sastanka, i on je bio jako važan. Tako da su tu istrčali neki i pokazali lice, pokazali stavove, a onda su naišli na odgovor i reterirali, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako su sinoć mogli čuti Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a koji kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, i Milorada Dodika, lidera SNSD-a, koji je bio vrlo agresivan, drzak te pokušao ”u svom stilu razgovarati sa svjetskim diplomatama i na kraju kazao da je spreman otići s Valentinom Inzkom i zajedno skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama.

- Dobro je što ja nisam pristao da učestvujem u tom formatu koji ustvari razbija i dezavuiše institucije BiH. Ima da zovu tri člana Predsjedništva koji predstavljaju ovu zemlju i narode ili da zovu Dom naroda, a ne neki asimetrični isčašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu pa sad i Rusi pokušali to tako da prate, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako su jučer svi dobili jednu dobru lekciju.

Pojasnio je i kako je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer predstavljao stanje u BiH.

Izetbegović je rekao kako je u pismu koje je poslao govorio o onome što se dešava u BiH, blokadama, negiranju genocida, suprotstavljanju odlukama sudova za ratne zločine, nagrađivanju zločinaca…

- Mnogi u Vijeću sigurnosti ne znaju i vjerovatno nisu mogli da vjeruju da je u BiH odlikovan Radovan Karadžić, zločinac dobio odlikovanje. Na te stvari treba ukazati. Čuli su oni i moj stav, čuli su ga svi, a onda su čuli Inzka i mislim da je puno bolje da on bude ‘advokat’ za situaciju u BiH, rekao je Izetbegović.

Vjeruje kako će politika koju Dodik vodi biti poražena jer ona "nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i BiH“.

- To je jedna politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti, rekao je Izetbegović.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com