Menu

Inzko potvrdio da Njemačka predlaže Schmidta za njegovog nasljednika Istaknuto

valentin inzko ohrVisoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko potvrdio je u petak da bi uskoro trebao otići sa te dužnosti i da je kandidat za njegovog nasljednika Nijemac Christian Schmidt

“Nakon 12 godina na ovom položaju, pozdravio bih promjenu na mjestu visokog predstavnika“, rekao je on za Austrijsku novinsku agenciju (APA).

 

Austrijski diplomata je potvrdio da je Njemačka za njegovog nasljednika predložila političara Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta.

 

APA citira medije u Bosni i Hercegovini koji su javili da je njemačka ambasadorica u Sarajevu o Schmidtu već o tome razgovarala s članovima bh. kolektivnog Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

 

Promjene će naići na poteškoće

 

Inzko smatra da za budućnost Bosne i Hercegovina nije presudna promjena visokog predstavnika, nego “promjena paradigme“.

 

“Ono što je potrebno je nova i stabilna politika prema Bosni i Hercegovini na liniji (novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden – Brisel – Berlin“, rekao je on.

 

APA navodi da će promjena na vrhu Ureda visokog predstavnika (OHR) naići na teškoće zbog otpora iz bh. entiteta Republika Srpska, koja traži ukidanje te institucije.

 

Zatvaranju OHR-a sklona je i Rusija, članica Vijeća za provedbu mira (PIC).

 

Inzko je ranije, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, zatražio ponovno snažnije uključenje međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

“Nakon ne baš slavne faze lokalnih rješenja, potrebna nam je faza tokom koje bi se ponovo djelovalo planirano, snažno i uz zadane rokove”, kazao je tada Inzko.

 

Nagađanja o tome da bi Inzko, nakon više od deset godina, koliko je na dužnosti visokog predstavnika, mogao napustiti Bosnu i Hercegovinu pojavila su se u sklopu incijativa da međunarodna zajednica pojača angažman u Bosni i Hercegiovini i snažnije intervenira kako bi se u provele nužne reforme, a nakon toga odgovornost prepustila lokalnim političarima.

 

Schmidt – potpredsjednik CDU-a, ministar, zastupnik

 

Takva nagađanja na tragu su promjena u SAD-u, koje se očekuju nakon što Biden preuzme dužnost novog američkog predsjednika 20. januara, ali i činjenice da je razdoblje suzdržavanja od intervencionizma samo prouzrokovalo nove probleme i zastoje u Bosni i Hercegovini, iz kojih je sada teško izaći.

 

Christian Schmidt potpredsjednik je CDU-a, a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi.

 

Trenutno je zastupnik u Bundestagu, posebno angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima.

 

List Der Standard navodi i da je kandidat za njegovo mjesto Schmidt blizak hrvatskom HDZ-u.

 

“Prije godinu dana je Schmidt dobio orden Ante Starčević od premijera Andreja Plenkovića. Dok Plenković lično nije nacionalista, njegov HDZ u susjednoj BiH je radikalno nacionalistička stranka i tamošnji lider Dragan Čović, koji se udružio sa Miloradom Dodikom, podržan je i od Rusije“, tvrdi Standard.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com