Menu

NJEMAČKI DVOJNI STANDARDI: Žele uvesti ono što su do jučer zamjerali Turskoj Istaknuto

errDvojni standard je očigledan kada se dvije vijesti stave jedna pored druge, a još očigledniji kada se zna da su mnoge društvene mreže odbijale da otvore zvanična predstavništva u Turskoj, stavljajući se iznad zakona zemlje u kojoj operišu i shodno tome profitiraju

Piše: BOJAN BUDIMAC

 

“Ministarka pravde Njemačke Christine Lambrecht izjavila je da bi se internet platforme trebale uzeti pod strožiju kontrolu i rekla: „U Europi ćemo pod hitno na internet platforme staviti odgovornost kako bismo zaštitili izbore, osigurali brisanje provokativnih sadržaja i odlučno ćemo se boriti protiv laži, mitova i teorija zavjere,” rekla je.

 

U razgovoru za novine Handelsblatt, ministarka je izjavila je da im je cilj zaštititi demokracije od provokativnih ljudi koji potiču mržnju i nasilje na internetu.”

 

Gore navedeno je dio vijesti Deutsche Welle (DW) od 7. januara. Ono što je ponukalo ministarku na ovu izjavu su bila dešavanja u Washingtonu i njeno mišljenje da su društvene platforme reagovale “prekasno” zamrzavajući i/ili brišući naloge odlazećeg predsjednika SAD Trumpa.

 

Sve to ne bi bilo toliko kontroverzno iz perspektive Turske, ako izuzmemo generalnu kontroverznost rasprave o slobodi izražavanja u kontekstu društvenih mreža, da isti taj DW pre samo pola godine nije spinovao i oštro napao prijedlog turskog zakona o regulaciji društvenih mreža, koji je identičan njemačkim mjerama.

 

Dvojni standard je očigledan kada se dvije vijesti stave jedna pored druge, a još očigledniji kada se zna da su mnoge društvene mreže odbijale da otvore zvanična predstavništva u Turskoj, stavljajući se iznad zakona zemlje u kojoj operišu i shodno tome profitiraju. (U međuvremenu YouTube je otvorio kancelariju u Turskoj)

 

Heiko Maas ministar pravde (sada ministar inostranih poslova), u vrijeme prvobitne njemačke regulacije društvenih mreža, čije pooštravanje najavljuje sadašnja ministarka, je tada izjavio:

 

„Ovim zakonom završavamo sa verbalnim zakonom džungle na Internetu i štitimo slobodu izražavanja za sve. Osiguravamo da svatko može slobodno izraziti svoje mišljenje, bez vrijeđanja ili prijetnje. To nije ograničenje, već preduslov za slobodu izražavanja “, dodavši “Sloboda mišljenja završava tamo gdje počinje krivični zakon…”

 

https://stav.ba/

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com