Menu

Dodik: Ne želimo novac EU jer se u RS-u neće graditi migrantski centri Istaknuto

  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosu politiku Josepu Borrellu.
"Na tražanje Borrella razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike 'Bira' u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se 'Bira' nalazi u Federaciji BiH koja treba da riešava ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju da rješavaju", rekao je Dodik.

On je dodao da je preuzeo obavezu da danas razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Dodik kaže da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, RS-a i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

"Borrell jeste tražio, vjerovatno pod utjecajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da RS ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS-a neće biti migrantskih centara. Borrell je instistirao da se pokušaju obezbijediti što humaniji uslovi za smještaj migranata, s čime sam saglasan", pojasnio je Dodik.

Član Predsjedništva je naglasio da RS ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

"Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području RS-a, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem", poručio je Dodik.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com