Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

Hoće li ideja rotiranja gradonačelnika u Mostaru biti sasječena? Istaknuto

mostarMostar danas čeka novo zasjedanje vijećnika i drugi krug glasanja za gradonačelnika. Ipak, čeka se i rasplet ideje Bh. bloka, a koju podržava SDA o opciji rotiranja gradonačelnika svakih 16 mjeseci.

Danas se očekuje da tu ideju podrži ili sasječe u korijenu međunarodni faktor u BiH. Naime, od tri politička bloka dva podržavaju opciju izmjena Statuta i uvođenja opcije rotiranja gradonačelnika gdje bi iz sve tri političke grupacije bio biran gradonačelnik na mandat od 16 mjeseci.

HDZ je odmah takvu ideju odbacio, a čelnik te stranke Dragan Čović je za vikend pisao Delegaciji EU u našoj zemlji, OHR-u, OSCE-u te Američkoj ambasadi. On traži podršku za okončanje procesa izbora gradonačelnika po važećim pravilima.

I to je najizglednija opcija s obzirom na je i međunarodna zajednica vjerovatno nespremno dočekala ovakav prijedlog, a u interesu im je da proces uspostave vlasti u Mostaru što prije okončaju. Ipak, zbog specifičnog političkog momenta izvjesno je da će svoj stav plasirati u nekoj umjerenijoj varijanti, kroz pozivanje na uspostavu vlasti, čime bi indirektno poslali poruku šta misle o ideji rotiranja na poziciji gradonačelnika.

Ukoliko u konačnici ne bude dogovora ili makar nekog znaka međunarodne zajednice da se podrži prijedlog Bh. bloka, onda se u Mostaru može očekivati unaprijed zacrtani scenarij. On podrazumijeva okončanje drugog kruga glasanja gdje neće biti pobjednika i odlazak u treći krug gdje će biti dovoljna natpolovična većina.

U takvom razvoju događaja bliži poziciji gradonačelnika je HDZ jer je dovoljno da samo jedan vijećnik iz Bh. bloka ne podrži kandidata Koalicije za Mostar i saga je gotova. A ukoliko ostane pri ranijim stavovima to će biti Boška Ćavar, koja je najavila da će biti suzdržana. To će značiti izbor Marija Kordića za novog gradonačelnika Mostara.

Bh. blok će potom morati ponijeti kritike i teret takvog raspleta, pomiriti se da će djelovati kao opozicija, a Koalicija za Mostar alibi da djeluje onako kako je jedino izvodivo, sa HDZ-om.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com